RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Orbán langer ut mot venstresiden og «pengeflyttere»

Ungarns statsminister Victor Orban (i midten) hevder venstresiden og «pengeflyttere» har skylden for flyktningkrisen i Europa.
Ungarns statsminister Victor Orban (i midten) hevder venstresiden og «pengeflyttere» har skylden for flyktningkrisen i Europa. Foto: Yves Herman (Reuters)
Ungarns høyrepopulistiske statsminister Viktor Orbán gir venstreorienterte, «pengeflyttere» og ledere som ikke er folkevalgt skylden for flyktningkrisen i Europa.

– Europa er sveket, og dersom vi ikke står opp mot dette, vil kontinentet til slutt ikke lenger tilhøre innbyggerne som lever her, sa Orban i en tale i Budapest fredag.

Orban trakk blant annet fram den ungarskfødte mangemilliardæren George Soros som eksempel og hevdet at tilstrømmingen av flyktninger er et resultat av planer lagt av «godt organiserte pengeflyttere, folk som ikke forholder seg til nasjonale grenser, samt av ledere som aldri er valgt av folket».

– Undergraver enkeltstater

Orban anklager også venstresiden i europeiske land for å undergrave enkeltstater til fordel for internasjonale og kosmopolitiske samfunn.

– Det er vanskelig å se for se at store europeiske land, med store og velfungerende etterretningstjenester, ikke var forberedt på den daglige tilstrømmingen av tusenvis av flyktninger til Europa, sa Orban.

Muslimsk trussel

Ungarn har rullet ut piggtråd og lukket grensen mot Kroatia og Serbia, og Orban har gjentatte ganger tidligere omtalt muslimske flyktninger som en trussel mot europeisk kultur og kristne verdier.

Han har også markert seg som en hard motstander av Tysklands statsminister Angela Merkels innsats for å etablere en mekanisme der EU-land binder seg til nasjonale kvoter slik at fordelingen av asylsøkerne blir mer rettferdig.

– Ikke demokratisk

– Hvem stemte for å ta imot flere millioner mennesker som kom ulovlig, for så å fordele dem mellom EUs medlemsstater? Det som skjer, er ikke demokratisk, sa han i et radiointervju fredag.

– Hvem ga noen av Europas ledere myndighet til å føre en slik politikk? Dette er et demokratisk kontinent, sa Orban, som hevder at det nå rår anarki i EU.

– Europas folk begynner å våkne. De innser at immigrasjon er et kulturelt spørsmål, at vår identitet står på spill, sa han. (©NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere