*Nettavisen* Nyheter.

Ordfører om moskéfinansiering: Bekymringsfullt hvis påstandene stemmer

STORMOSKE: Ordfører i Larvik, Rune Høiseth (Ap), mener det er bekymringsfullt hvis påstandene om at en kommende stormoske i byen kan finaniseres av totalitære regimer, stemmer. Foto: Lasse Nordheim (Østlandsposten)

Ap-ordfører Rune Høiseth i Larvik mener det er bekymringsfullt, dersom Hege Storhaugs påstander om finansiering av stormoske i Larvik stemmer.

21.04.15 15:41

Hege Storhaug i Human Rights Service stilte torsdag spørsmål ved at hvem som helst i utlandet kan finansiere stormoskeer i Norge.

- Om det er despotiske regimer eller ideologiske ekstremister som står bak, spiller ingen rolle, skriver Hege Storhaug i en gjesteblogg på Nettavisen. Hun mener at penger fritt kan komme fra despotiske regimer som Saudi-Arabia, som anklages for mange brudd på menneskerettighetene, halshugger dødsdømte og bruker piskeslag som straff.

Klikk på bildet for å forstørre.

Hege Storhaug. Foto: Harald Fjelddalen

Hun viser til at Islamsk kulturforening, med i overkant av 600 medlemmer, klarte å samle hele 17 millioner kroner på kort tid for å kjøpe tomt i Larvik, der planen er å bygge en moské til 27 millioner kroner. Pengene skal ha kommet fra utlandet.

Les mer: - Jeg finner nesten ikke ord på at vi tillater dette i landet vårt

- Kjent med over tid

Ordfører i Larvik, Rune Høiseth (Ap), uttaler til Nettavisen at de har vært kjent med planene i Larvik over tid. Men siden det ikke foreliggger noen byggesøknad, eller søknad om bruksendring av bygget som i dag står på tomten, mener han det er for tidlig å mene noe om saken.

- Den dagen det foreligger en søknad kan vi mene noe. Da handler det ikke bare om størrelsen på moskeen, men også om trafikkale forhold og hvilke konsekvenser det fører til. Dette er en privatrettslig sak. Vi kan ikke nekte noen å kjøpe et bygg, sier han til Nettavisen.

- Bekymringsfullt

Hege Storhaug blir av mange sett på som en person som står til høyre i innvandringspolitikken. Men også arbeiderpartiordføreren uttaler at det er bekymringsfullt dersom det Storhaug påstår stemmer.

- Hvorfor mener du det er bekymringsfullt?

- Fordi det da er koblinger mot mennesker og grupperinger som står for voldelig ekstremisme, og det tar vi avstand fra. Men det er påstander, og jeg har ikke det minste hold for å mene noe om det, sier Høiseth til Nettavisen.

Han legger til at overføringer av beløp inn og ut av landet er noe PST og Toll- og avgiftsdirektoratet har oversikt over, og ikke kommunen. Siden han ikke har innsikt i dette, synes han også det blir vanskelig å mene noe konkret.

Klikk på bildet for å forstørre.

RIVES: Islamsk kulturforening i Larvik har kjøpt både handelsskolen og parkeringstomta og skal bygge moské. Foto: (Østlands Posten)

God dialog

- I blogginnlegget nevner hun også at PST tidligere har uttalt til Østlandsposten at de er bekymret for det "ekstreme og svært voldelige miljøet" i Vestfold, knyttet til Larvikmoskeen. Er du det?

- For å si det sånn, vi har en god dialog med leder av Isalamsk kulturforening i Larvik. Vi sitter ikke på en bekymringsmelding fra PST om radikalisering. Vi har hatt radikalisering på dagsorden lenge. Dette handler ikke bare om moskeen i Larvik, men om deltakelse i samfunnet og god integrering, sier Høiseth.

Han legger til at Larvik i mange år har hatt et stort fokus på trygge og gode oppvekstmiljø, og at de også er en av kommunene IMDI har nominert som årets bosetningskommune.

- I Larvik har vi mange trossamfunn som har funnet sin plass og jeg ønsker dem gode og like vilkår til berikelse for oss alle, sier han.

LES OGSÅ:- Jeg finner nesten ikke ord på at vi tillater dette i landet vårt

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.