RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Illustrasjonsfoto: Jorder ved Stange i Hedmark.
Illustrasjonsfoto: Jorder ved Stange i Hedmark. (Google Street View)

Ordfører frykter matjord taper ved togutbygging

Sist oppdatert:
Den gamle jernbanetraseen gjennom Stange må tilbakeføres til matjord før den nye bygges ut, krever kommunen og Jordvernforeningen. Bane Nor vil vente.

Traseen skal legges om i forbindelse med utbygging av dobbeltspor til Hamar. Deler av den nye traseen er planlagt over matjord, skriver Nationen.

- Å få tilbakeført denne jorda er av nasjonal viktighet, på grunn av jordas svært gode kvalitet hvor det dyrkes mathvete, poteter og grønnsaker, sier Stange-ordfører Nils Røhne (Ap) og får støtte fra Jordvernforeningen og Fylkesmannen.

Les: Krangler om ansvaret for kjemperegning

Bane Nor vil derimot ikke forplikte seg til en bestemt rekkefølge. Selskapet sier det som hovedregel tilbakefører jord til jordbruksjord der det er naturlig og mulig.

- Det er tidspunktet for når dette skal endelig avklares vi er uenige om. Vi er redd for at hvis vi forplikter oss før vedtak av reguleringsplanen kan det føre til forsinkelser i byggingen av dobbeltsporet, sier planleggingssjef Lars Eide i Bane Nor.

Les: Rasmus Hansson tordner mot Jarle Aabøs MDG-liste

Lars Opsal jr., leder for Jordvernforeningen i Hedmark, vil ha en juridisk forpliktelse til å avklare hva som skal skje med den gamle traseen. Han frykter at den blir nedprioritert dersom pengene tar slutt og legger ikke skjul på at de kjører fram den aktuelle saken i håp om endre praksis på området.

- De er sikkert redde for at dette skaper presedens, det er akkurat det vi ønsker det skal gjøre, sier han.

Pushvarsel! Få nyhetene kjapt og gratis på iPhone her

Pushvarsel! Få nyhetene kjapt og gratis på Android-telefon her

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

Våre bloggere