RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Organisasjoner vil ha raskere etikkvurdering i Oljefondet

Oslo (NTB): Finansdepartementet somler og bruker for lang tid på å vurdere om selskaper skal kastes ut av Oljefondet, mener miljø- og menneskerettighetsorganisasjoner.

I en kronikk i Aftenposten mandag skriver Organisasjonene i Forum for Utvikling og Miljø at de mener departementet bør bruke maksimalt seks måneder på å bestemme seg for om Oljefondet bør kvitte seg med et selskap.

De mener Oljefondets etiske arbeid er blitt svekket de siste årene, blant annet fordi etikksaker er blitt liggende stadig lenger til behandling i Finansdepartementet.

Tiden det tar fra Finansdepartementet mottar Etikkrådets tilrådinger til de blir offentliggjort varierer sterkt fra sak til sak. Ved siden av at prosessen i Etikkrådet er omstendelig, blir mange saker liggende i Finansdepartementet i godt over ett år før beslutningen offentliggjøres.

Saken det har tatt lengst tid å vurdere var om Petro China skulle utelukkes på grunn av grove krenkelser av menneskerettighetene. Etter 559 dager konkluderte departementet med å gå imot Etikkrådets anbefaling. Det tok 370 dager å avgjøre at selskapet Alstom skulle utelukkes for grov korrupsjon.

- Det er uheldig at det går så sakte. Det gjør at sakens opplysninger kan bli utdaterte. Det kan også være situasjoner som i seg selv gjør det viktig at man påpeker forhold raskt, sier Etikkrådets leder, Ola Mestad. (©NTB) (©NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere