Gå til sidens hovedinnhold

Ørjans smil forsvant på grensen

Ørjan Frøhaug Johnsen (8) elsker iskrem, men er laktoseintolerant. I håp om å bli hørt tok han pennen fatt og skrev brev til Diplom Is.

MANGLERUD: – Her hjemme finnes det, så vidt meg bekjent, ingen laktosefrie iskremer å få kjøpt i kiosker.

Ørjan blir da nødt til å ta til takke med saftis og selv om det fungerer greit har han jo aller mest lyst på skikkelig iskrem, sier mamma, May Frøhaug.

Icecream-heaven

Da familien dro på ferietur til Sverige i sommer skulle alt forandres. Ørjan var i ekstase.

– I Sverige solgte de laktosefri iskrem i kiosker nesten overalt. Det var kjempedeilig og jeg skulle ønske de gjorde det i Norge også, sier han.

Vel hjemme, tok Ørjan pennen fatt. May Frøhaug så han dypt konsentrert, mens han forfattet brevet til Diplom Is.

– Jeg forstod først ikke helt hva som skjedde, men da han fortalte det til meg syntes også jeg at det var en god idé, sier hun.

Lørdag 2. august la May brevet ut på sin egen Facebook-profil. Tilbakemeldingene fra kjente og ukjente kom raskt og kontant.

– Jeg har aldri fått så mange tilbakemeldinger på et innlegg noensinne; masse likes, kommentarer og delinger av innlegget .

– Det var tydelig at dette var en sak som engasjerte, sier Frøhaug.

LES OGSÅ: Har laget et ekte Oslo-tegneserie

– Tårene trillet

Påfølgende mandag, etter sønnens ønske, postlegger hun brevet til Diplom Is.

– Ørjan var spent på når han kom til få svar og svaret fra Diplom Is kom allerede helgen etter, sier Frøhaug og legger til:

– Det var et veldig langt og voksent brev. Jeg fortalte ham i korte ordelag hva det sto; at de ikke har tenkt å lage iskrem han kan kjøpe i kiosker.

– Da begynte tårene hans å trille og det hjalp lite at Diplom Is hadde lagt med noen små gaver.

Ørjan selv håper fortsatt isprodusenten kommer på bedre tanker.

– Saftis er helt greit, men jeg er mest glad i iskrem. Aller helst skulle jeg spist en skikkelig Krone-is. Det er det beste, sier han håpefullt.

– Jeg skulle ønske de kunne produsere masse laktosefri-is. Det finnes jo sikkert mange andre barn også, som gjerne vil ha iskrem, men som ikke tåler den de selger nå, sier Ørjan.

LES OGSÅ: Tiril (10) har fått smaken på livet som tømrer

Håper de tar sjansen

May Frøhaug har allerede blitt oppfordret til å opprette en egen Facebook-gruppe. Hun har foreløpig ikke tatt steget, men vurderer det fortsatt.

– Jeg ble så positivt overrasket over alle som engasjerte seg i denne saken og alle tilbakemeldingene.

– Det er tydelig at flere har kjent denne problematikken på kroppen og fortvilelsen når tilbudet ikke eksisterer. For mange kan dette sikkert virke som en «fillesak», og det er det jo til dels også, men selv mener at man kunne lansert én type og så sett an hvordan salget hadde gått.

– Hvis argumentet er at denne isen blir dyrere, mener jeg det likevel er verdt et forsøket. Nylig lanserte Tine laktosefri Biola. Den er rundt ti kroner dyrere, men vi kjøper jo den likevel, sier Frøhaug og legger til:

– I brevet fra Diplom Is står det at man kan bestille opp isbokser på fem liter, men da jeg forklarte det til Ørjan var det tydelig at det ikke hjalp stort.

– Det er ikke is i egen fryser han ønsker seg, men å kunne kjøpe sin egen iskrem på nærmeste kiosk.

LES OGSÅ: Gikk løs på planter med kniv

Ørjan

MANGE TILBAKEMELDINGER: Her er Ørjan med brevet til Diplom Is, som også mamma May Frøhaug la ut på Facebook, og som hun fikk enorm respons på. (Foto: Privat)