*Nettavisen* Nyheter.

Orkan kan treffe oljekatastrofen

Foto: WIN MCNAMEE (Afp)

Miljøkatastrofen i Mexicogolfen kan bli mye verre.

22.07.10 12:39

Uvær av denne typen kan både komplisere og forsinke arbeidet med å fikse utslippet fra oljebrønnen.

Treffer søndag

Den tropiske stormen vil mot helgen komme inn over Bahamas og de sørlige delene av Florida, før den igjen vil dukke opp nordøst i Mexicogolfen. Uværet beveger seg vestover i beskjedne 25 kilometer i timen, opplyser CNN meteorolog Sean Morris.

Med den farten viser prognosene at stormen kan treffe Louisiana søndag.

Både operasjonene ved utslippet og opprydningsarbeidet blir påvirket av været. Dårlig vær kan gjøre at båter blir sendt inn til kysten. Dermed kan tetting av brønnhullet og oppsamling av olje på havoverflaten bli utsatt på ubestemt tid.

Det amerikanske orkansenteret i Miami, US National Hurricane Center, opplyste torsdag at stormen kan utvikle seg til en orkan fram mot helgen. En eventuell orkan vil få navnet Bonnie.

Må utsette jobben

De stormfulle værbevegelse som nærmer seg katastrofeområdet, blir nøye fulgt av både oljeselskapet BP og kystvakten.

- Vi vurderer værets bevegelser nøye og justerer driften deretter, sier BP-sjef Kent Wells.

Myndighetenes representant under katastrofen, tidligere admiral Thad Allen, opplyser at en storm kan utsette oljeoppsamlingen og arbeidet med en avlastningsbrønn i alt fra 10 til 14 dager.

På sin vei mot katastorfeområdet i Mexicogolfen når stormen havområdene vest for Haiti. Her tilsier værforholdene at uværet vil øke i styrke. Lavtrykken kan da gå fra en tropisk storm til en tropisk orkan i løpet av kort tid.

Ifølge amerikanske orkaneksperter kan årets orkansesong i Atlanterhavet vil bli en av de verste noensinne. Det lover ikke godt for arbeidet med og rundt oljekatastrofen.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.