Gå til sidens hovedinnhold

Orkanen blir enda sterkere enn forventet

Slår inn over Nord-Norge lørdag morgen.

(nordlys.no): Ekstremværet «Ole» nærmer seg kysten av Nord-Norge.

Uværet slår inn lørdag morgen, og torsdag kveld uttalte en meteorolog torsdag at det «ser skummelt ut» overfor Avisa Nordland.

Nat ttil fredag har Meteorologisk institutt oppdatert ekstremvarselet for Nord-Norge. I det oppdaterte varselet blir vinden enda litt sterkere enn det som var forventet torsdag.

Orkan styrke hele lørdag

For Nordland og Troms lyder det siste oppdaterte varselet slik:

Lørdag morgen økning til vestlig, senere nordvestlig full storm 25 m/s og kan hende sterk storm 30 m/s, med vindkast på 35-45 m/s. Lørdag ettermiddag og kveld nordvestlig og nordlig perioder med orkan 33 m/s utsatte steder i Salten, Lofoten, Vesterålen og Sør-Troms.

I Troms, hvor stormens sentrum vil treffe, vil vinden ha orkan styrke til helt ut på lørdagskvelden. Først natt til søndag vil vinden avta.

Lørdag ettermiddag og kveld rask økning til nordlig sterk storm 30 m/s og perioder med orkan 33 m/s, skriver Meteorologisk institutt.

Ekstrem vannstand

Det ventes ekstremt høy vannstand og bølgehøyde opp i 12-14 meter, med enkeltbølger opp mot 22-25 meter.

- Det blir også høye bølger inn mot kysten fra lørdag ettermiddag i området Vestfjorden-Lofoten-Vesterålen. Signifkant bølgehøyde vil komme opp i 12-14 m, med enkeltbølger opp mot 22-25 m. Tidspunktet for de høyeste bølgene sammenfaller med flo og kan gi lokalt ekstrem høy vannstand, heter det i ekstremvarselet.

Kombinasjonen av høye bølger inn mot kysten og flo vil kunne skape ekstremt høy vannstand flere steder.

- Uvanlig store ødeleggelser

I meteorologileksikonet beskrives en orkan på land slik:

«Forekommer meget sjelden. Uvanlig store ødeleggelser.»

- Folk må ta seg en kikk ute og binde det som er av løse gjenstander. Når det er sendt ut ekstremværvarsel og ekstremværet pågår, kan det være at politiet er ute og gir noen anbefalinger. Da gjelder det å se på hva politiet sier. Ber de deg om å holde deg inne, så gjelder det å følge det, sier vakthavende meteorolog Unni Thomsen ved Værvarslinga for Nord-Norge til Nordlys.

- For en uke siden gikk strømmen i hele Nord-Norge på grunn av storm, og flere bygninger ble rasert i Narvik-området. Er denne situasjonen tilsvarende?

- Det er en annerledes situasjon. Her kommer vinden fra havet. Det betyr jevn, kraftig vind, mens det var veldig mye vindkast i forrige uke.

- I denne situasjonen kan man se for seg at større områder kan bli rammet av ødeleggelser enn sist, da det stort sett rammet lokalt i Narvik, sier Thomsen.