Dorians øye lå ved 4-tiden natt til mandag (10-tiden mandag morgen, norsk tid) om lag 65 kilometer øst for Freeport, den største byen på øya Grand Bahama.

Innbyggerne på øya blir bedt om å holde seg på evakueringssentre idet orkanens senter i timene som kommer, går over øya, ettersom vinden ventes å øke raskt så snart øyet har passert.

Videoen under viser hvordan orkanen Dorian ser ut fra verdensrommet:

På sin ferd vestover hadde orkanen natt til mandag redusert vindhastigheten noe, til rundt 75 meter i sekundet, men er fortsatt en kategori 5-orkan. Orkanen har også senket farten til 1,6 kilometer i timen, fra rundt 4 kilometer i timen tidligere på natten.

Samtidig har innbyggere på øyene lenger øst på Bahamas, der orkanen først traff land, blitt bedt om å fortsatt holde seg på evakueringssentre inntil værforholdene der bedres senere mandag.

Les også: Nå hamrer orkanen Dorian løs på Bahamas - nærmer seg kysten av USA

Katastrofalt

Dorian traff først land i Elbow Cay på øya Abaco søndag ettermiddag. Det amerikanske orkanvarslingssenteret NHC i Miami meldte om «katastrofale forhold», med stormflo på mellom 5,5 meter og 7 meter.

Kort tid etter ble det meldt om enorme ødeleggelser.

På sosiale medier ble det lagt ut videoer som viser flomvann gjennom gatene i en ikke navngitt by på Abaco. Flere andre videoer viser hus som har fått deler av taket revet av, strømlinjer som er revet ned og biler veltet over ende.

Foreløpig er det ikke kommet meldinger om at liv er gått tapt.

Les også: Orkanen Dorian tangerer rekord for orkan i Atlanterhavet

Enorme krefter

Vindstyrken var oppe i 82,5 meter per sekund og vindkast på 98 meter per sekund. Det gjør Dorian like kraftig som den sterkeste orkanen som noen er gang målt av dem som har truffet land, Labor Day-orkanen i 1935.

Kun én orkan er målt med enda høyere vindstyrke i Atlanterhavet, orkanen Allen i 1980, med vindstyrke på 85 meter per sekund, men den hadde avtatt noe da den traff land. Dorians styrke avtok ikke da den først traff land søndag.

Les også: Orkanen Dorian har truffet Bahamas

Bahamas' statsminister Hubert Minnis uttrykker sin sorg over ødeleggelsene.

– Noen steder på Abaco kan man ikke se forskjell på hvor gaten starter og hvor havet starter, sa Minnis søndag til avisen Nassau Guardian.

Han sa til avisen at søndag var «sannsynligvis den tristeste og verste dagen i mitt liv å måtte tale til folket på Bahamas på».

Tusenvis av mennesker er innlosjert i skoler, kirker og andre solide bygninger.

Bahamas er imidlertid ikke ukjent med å håndtere orkaner. Det er krav om at boliger må ha metallforsterkninger slik at takenes bærebjelker kan takle kategori 4-orkaner. Innbyggere som har råd til det, pleier i stor grad å følge regelverket. Men risikoen er større i fattigere nabolag i lavtliggende områder der boliger er bygget av tre.

USA neste

Freeport på Grand Bahama ligger om lag 200 kilometer øst for West Palm Beach i den amerikanske delstaten Florida. Tidlig tirsdag morgen ventes Dorian å forlate Bahamas og sette kursen over det siste havstrekket mot USA.

Prognosene viser at Dorian vil bevege seg i en kurve som går parallelt med den amerikanske kysten. Det er imidlertid ventet at orkanen vil holde seg nær kysten, der den vil hamre løs med kraftige vinder og høye bølger. Det er også fortsatt risiko for at den kan treffe land.

Amerikanske myndigheter har derfor beordret masseevakueringer. I South Carolina er om lag 830.000 mennesker omfattet. Der trer evakueringen i kraft midt på dagen mandag. Da blir politi utplassert langs alle de større hovedveiene langs kysten, der det blir enveiskjøring inn i innlandet.

– Vi klarer ikke å gjøre alle fornøyd, men vi mener vi kan holde alle i live, sier guvernør Henry McMaster.

I nabodelstaten Georgia innføres det også tvungen evakuering av innbyggere fra samme tidspunkt. I Florida er det beordret evakuering i noen sårbare kystområder.

I delstaten North Carolina forbereder myndighetene seg på Dorians videre ferd senere i uken, der det er ventet kraftig regn, vind og oversvømmelser.

(©NTB)