RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Orkla: - Ikke kreftfare i potetgull

Sist oppdatert:
Det gikk kreftalarm hos Orklas Finn Jebsen og andre matprodusenter i fjor, men nå underkjenner en svensk professor studien fra det svenske statlige Livsmedelsverket om kreftfaren i potetgull og andre matvarer
Det er i en studie ledet av professor Gunnar Steinbeck ved det Karolinska institutet i Stockholm, at de nye opplysningene kommer frem. Her underkjenner han det statlige svenske Livsmedelsverkets kreftalam fra i fjor, som omhandlet innhold av stoffet akrylamid i matvarer som potetgull, for eksempel.

Denne alarmen fikk også bred dekning og gav ringvirkninger også i Norge og andre land.

På en presentasjon sa Orkla-ledelsen at de ville gå igjennom funnene til Livsmedelsverket. Informasjonsdirektør Ole Kristian Lunde sier til iMarkedet at den nye undersøkelsen er positiv for næringsmiddelindustrien. Han sier imidlertid at Orkla fortsetter med sitt arbeid om å redusere akrylamid i sine produkter.

- Vi holder fast ved vårt opplegg og jobber videre med å redusere akrylamid i våre produkter, sier Lunde til iMarkedet.

Den nye undersøkelsen publiseres i det vitenskaplige tidsskriftet British Journal of Cancer i dag. Konklusjonen er klar - det finnes ikke bevis for at storkonsumenter av pommes frites eller potetgull løper en økt risiko for å rammes av kreft i tykktarmen, urinrøret eller nyrene, skriver Ny Teknik.

Det var i april i fjor at Livsmedelsverket og forskere ved Stockholms universitet hadde oppdaget akrylamid i matvarer som er produsert under høy temperatur.

Gunnar Steinbecks forskere har tidligere undersøkt opp mot 1.000 pasienter med kreft om deres matvaner. Samme spørsmål er gjort mot en kontrollgruppe tilfeldig valgte mennesker. Når kreftalarmen gikk hos Livsmedelsverket i fjor kunne Steinbeck ta frem sin gamle undersøkelse, og se om det var noe i tallmaterialet som tydet på sammenheng.

Konklusjonen er altså akrylamid ikke øker risikoen for å få noen kreftsykdom.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere