*Nettavisen* Nyheter.

Orkla-kuppet er fullført

Foto: Jarl Fr. Erichsen (Scanpix)

Mot de ansattes representanter fikk Orkla-sjef Finn Jebsen i dag sparken som konsernsjef. Årsaken var en bagatell, men den reelle grunnen er at de nye eierne vil fjerne arven etter Jens P. Heyerdahl.

26.01.05 11:58

Kjøpmann Stein Erik Hagen har vunnet kampen om et av landets viktigste eier- og industrimiljøer.

På 80- og 90-tallet gjorde Orkla-ledelsen en rekke gunstige disponisjoner, og sørget for en verdistigning uten sidestykke på Oslo Børs.

Æren har uten tvil Jens P. Heyerdahl. Det er få som utfordrer ham som etterkrigstidens viktigste industribygger her i landet.

Men alt har sin tid, og Heyerdahl ble etterhvert så allmektig og egenrådig at det ble et tidsspørsmål før nye eiere kom inn, innførte 2000-tallets prinsipper om eierstyre og valgte et styre som ønsket å ha innvirkning.

Men Heyerdahl fikk inn et siste stikk før han sluttet, og det var å sørge for at den mangeårige kronprinsen, Finn Jebsen, tok over. Slik startet en flere år lang seigpining mellom Jebsen og toneangivende aksjonærer som Stein Erik Hagen.

Orklas kuppmakere har ventet på en sak å felle Jebsen på, og de fant til slutt et halmstrå. Offisielt blir tabben med tilbudsplikten på svenske Sapa brukt som påskudd, men saken er så bagatellmessig at den knapt ville felt en annen konsernsjef.

Jebsen falt fordi de mektigste eierne ikke ville ha ham. Det hjalp ikke at hans periode som sjef ga aksjonærene 80 prosent høyere avkastning enn snittet på Oslo Børs. Men kamp om konsernsjeftitler handler om makt og ikke om rettferdighet.

Det spennende nå er hva som skjer med Orkla og selskapets svulmende pengebinge. Blir selskapet ytterligere splittet opp og slaktet? Kommer de nye eierne til å tømme selskapet for milliarder, eller vil de sette større fart på arbeidet med å investere i nye virksomheter?

Ett er sikkert; børsen er brutal. Meldingen om Jebsens avgang ble møtt med kraftig kursoppgang i Orkla-aksjen. I det lange løp kan intet selskap leve med en toppsjef som ikke er på lag med eierne og styret.

Hva mener du om Jebsens-avgang? Diskuter på TV 2 Veggavisen (trykk her )

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag