En av de 53 nattklubbgjestene som overlevde massakren, 20 år gamle Patience Carter, mener hun kan bidra til å kaste lys over massedrapsmannens motiv.

Les også: Kerry: Vi kjemper mot barbari
Les også: Orlando: Drapsmannens kone etterforskes

Skutt i leggen og blødende på et toalettgulv hørte hun Omar Mateen ringe politiets nødnummer og blant annet kreve stans i USA bombing i Afghanistan.

En rekke andre mulige motiver for massakren er også lansert, blant annet at Mateen hatet homofile og at det var en terrorhandling på vegne av den ytterliggående islamistgruppa.

Flittig gjest

Opplysninger som har framkommet viser imidlertid at han selv var en hyppig gjest ved homseklubben, der han sjekket opp og danset med andre menn.

Mateen skal også ha vært en flittig bruker av sjekkeapper for homofile, noe som ikke tyder på at han næret noe hat til homofile.

Selv om IS var raskt ute med å ta på seg ansvaret for Orlando-massakren, og Mateen også sverget troskap til dem under samtalen med politiets nødsentral, virker forbindelsen tynn.

Mateen snakket også varmt om Nusrafronten som er de største rivalene til IS i Syria, samt brødrene Dsjokar og Tamerlan Tsarnajev som sto bak bombene mot Boston maraton og har vært knyttet til al-Qaida.

Neppe IS-tilknytning

President Barack Obama tviler på om Mateen har bånd til utenlandske grupper, noe han understreket få timer etter massakren.

– Det er foreløpig ingen klare tegn til at mannen bak massakren på et utested i Orlando ble styrt av andre personer i utlandet eller utførte angrepet som ledd i en større plan, mener Obama.

– Han framstår som en sint, forstyrret og ustabil ung mann, som ble radikalisert, mener Obama.

Forvirret og ustabil

Mateens ideologiske og religiøse overbevisning framstår som høyst uklar og flere som kjente ham tegner et bilde av en heller forvirret personlighet.

Mateens ekskone Sitora Yusufiy omtaler 29-åringen som psykisk syk, kontrollerende og voldelig og forteller at han tidlig innrømmet at han vanket på nattklubber.

– Jeg følte at han levde et dobbeltliv og at det var sider ved ham som han ikke ønsket at andre skulle få kjennskap til, fortalte hun i et intervju med CNN.

– Jeg håper at folk ikke trekker forhastede slutninger, men forstår at det var en gal mann som sto bak denne tragiske hendelsen, sa hun.

Splittet seksualitet

Psykologieksperter mener at mateens splittede seksualitet kan være en forklaring på hvorfor han massakrerte homofile.

– Folk som sliter med å erkjenne sin egen seksuelle identitet, kan til tider reagere ved å gjøre det eksakt motsatte, som å bli mer maskuline eller mer uttalte når det gjelder idealene i en tradisjonell familie, sier Michael Newcomb ved Northwestern University.

Faren Seddique Mateen avviser derimot helt at sønnen var homofil og fastholder at motivet bak massakren må ha vært hat mot homofile.

Ifølge ham ble sønnen sint da han for noen måneder siden så to menn kysse hverandre, et sinne han selv deler.

Taliban tar avstand

Seddique, en tidligere afghansk mujahedin-kriger som emigrerte til USA på 1980-tallet, la ut en video på Facebook få timer etter massakren, der han tar kraftig avstand fra sønnens handlinger.

– Det er opp til Gud å straffe homoseksuelle og ikke opp til hans tjenere, sier han i videoen, der han poserer foran et afghansk flag.

Seddique Mateen er en velkjent skikkelse i det eksilafghanske miljøet i USA, og han har ved flere anledninger hyllet Taliban og omtalt dem som sine krigerbrødre.

Høytstående Taliban-kilder tar derimot avstand fra både far og sønn Mateen.

– Alt vi kan si er at han er en amerikansk statsborger av afghansk opprinnelse. Han har levd i USA i flere tiår, og vi kjenner ham bare fra mediene, sier Taliban-kilden. (©NTB)