GARDERMOEN (Nettavisen): Os-ordfører Terje Søviknes (50) leder en kommune som verken har eiendomsskatt eller bomstasjoner.

Det gjorde at Sylvi Listhaug fra talerstolen lørdag utbrøt:

- Han er Norges beste ordfører!

Les alt om Frps landsmøte her!

- Terje Søviknes, er du det?

- Det er hyggelig å få den type betegnelser. Jeg har jo lang erfaring etter hvert, snart 20 år, etter vi vant valget i 1999, sier han til Nettavisen og takker én sak for det:

- Kampen mot eiendomsskatt, som man vurderte å innføre i Os. Vi har levert, ved å effektivisere kommunen med en tøff omorganisering, nedbemanning og konkurranseutsetting. Vi solgte oss ut av kraftbransjen i den første 4-års-perioden, og det har vi levd godt på i alle år etter det, sier Søviknes.

- Nå leverer vi gode tjenester, har skapt vekst og utvikling gjennom en "ja-holdning" i kommunen til nybygging og næringsetablering.

- Ikke én kroner i eiendomsskatt

Det har gitt økonomiske resultat:

- Nå har vi disponible på fond på 600 millioner etter overskudd på vel 50 millioner de siste årene. I fjor var netto driftsresultat på 115 millioner, så det er solide tall - uten én krone i eiendomsskatt.

- Hvor mange ekstra bomstasjoner er det blitt hos dere?

- Ingen! Så langt. Vi får riktignok ny vei mellom Os og Bergen nå, men der er det besluttet at det ikke skal være forhåndsinnkreving, så det vil ikke bli bompenger før prosjektet er ferdig. Men det vil bli høy statlig finansiering og lav bompengeandel, lover han.

Søviknes trakk seg som olje- og energiminister 31. august i fjor av familiehensyn.

Suksessoppskriften i Os

- Hva skal til hos en ordfører for å skape ekstra begeistring?

- Du må være der det skjer, snakke med folk og få kreativiteten til å blomstre. Vi har snakket mye hos oss om å skape livskvalitet for alle, fra vugge til grav, både ved primærtjenestene du må ha som gjør at hverdagen går rundt og til det som er kjekt å ha, som er det lille ekstra i hverdagen.

Os-ordføreren er opptatt av følgende verdier i alt praktisk arbeid:

- Skape resultat, lytte med respekt, vise at entusiasme inspirerer og at man faktisk gjør det man sier. Som politiker må du holde ord. Det er noe av suksessen med Os at vi sammen med Høyre har fått lov til å styre i 20 år, fem perioder i strekk, med et stabilt flertall som gjør at vi kan tenke langsiktig, sier Søviknes og utdyper:

- For hver valgperiode har vi kunnet prioritere fire-fem-seks saker vi har gått til valg på og har levert på.

- Håper på 35 prosent

Søviknes liker aller best spleiselag hvor man henter ut det beste fra kommunen, private - enten næringsaktører eller enkeltpersoner - og frivillig sektor.

- Det kan brukes på idrett og kultur og skape fritidstilbud som er det lille ekstra og gjør det attraktivt å være i Os.

- Hvilken oppslutning er du fornøyd med ved høstens valg?

- I 2015 hadde vi 39 prosent oppslutning i Os, frem to prosentpoeng fra forrige valg, det var vi veldig fornøyd med. Nå skal Os slå seg sammen med nabokommunen Fusa. Der hadde Frp 10 prosent oppslutning i 2015, så min ambisjon er at den nye kommunen, Bjørnafjorden, på pluss/minus 35 prosent. Da er jeg fornøyd.

- Få frem flere saker kvinner er opptatt av

Søviknes håper partiet nasjonalt klarer det samme i 2019-valgkampen som i 2017-valgkampen:

- Da klarte vi å snu trenden fra tidligere år, vi steg fra våren gjennom sommeren og frem til valget og fikk et flott resultat på stortingsvalget.

- Søndag velges du som nestleder mest sannsynlig. Hva skal du bidra med i toppledelsen?

- Jeg skal bringe lokalpolitikk inn i ledertrioen og få fokus på det og bygge og forsterke organisasjonen. Det er ingen tvil om at seks år i regjering gir en viss slitasje i partiet, så der skal jeg bidra med rekruttering og skolering.

- Hva skal Frp gjøre for å tekkes flere kvinner?

- Vi må få frem flere saker kvinner er opptatt av, få mer fokus på barnehage-, skole-, familie- helse- og eldrepolitikk. Sylvi som eldreminister blir et viktig i så måte, sier Søviknes.