RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Oskar (81) har røyket i 67 år - nå vil kommunen at han skal slutte

Oskar Testad røyker hjemme - og gjerne sammen med hjemmehjelpere. Foto: Jan-Olav Ingvaldsen
Oskar Testad røyker hjemme - og gjerne sammen med hjemmehjelpere. Foto: Jan-Olav Ingvaldsen (AN.no)
- Jeg synes i grunnen ikke noe om dette opplegget, sier 81-åringen.

(AVISA NORDLAND): Arbeidstilsynet krever at ansatte i hjemmetjenesten i Fauske skal skjermes mot tobakksrøyk. Det er lettere sagt enn gjort.

- Dette skal vi ha en løsning på tidlig i neste uke, sier kommunalsjef for helse og omsorg sier Ole Reidar Sollund.

Pålegget fra arbeidstilsynet kom til kommunen 10. januar, og torsdag satte Sollund seg ned sammen med hovedverneombud Vibeke Furnes Hansen for få til en ordning.

Løsning

Løsningen for Fauske kommune er at de som får vedtak om tjenester fra hjemmesykepleien samtidig oppfordres til å ikke røyke en tid før hjelpen kommer.

- Dette er ment som en henstilling. Vi har ingen mulighet til å nekte noen helsehjelp fordi de røyker. Vi vil også be om at det luftes i hjemmet dersom det er mulig før hjemmehjelpen kommer, sier Sollund til AN.

Må varsle

Samtidig har kommunen et ansvar for at de ansatte som ikke vil bli utsatt for tobakksrøyk skal ha sitt vern i henhold til arbeidsmiljøloven.

- Den enkelte ansatte i hjemmehjelpen som ikke vil bli utsatt for å arbeide i hjem der det røykes bør varsle sin nærmeste overordnede om det. Da kan vi la dem slippe, og bruke ansatte som ikke nekter denne jobben, sier Sollund.

Hovedverneombud Vibeke Furnes Hansen sier det bra at tilsynet bidrar til at det kommer på plass skriftlige regler for hvordan arbeidsgiveren skal håndtere denne utfordringen.

- Så langt er det meget få som har varslet om at de er plaget av røyking i hjemmet til brukerne. Jeg vet at hjemmehjelpen så langt har funnet uformelle løsninger på dette, sier hun.

Røyker sammen

I 67 år har Oskar Testad (81) røyket. Han stumper den ikke for godt for å ta hensyn til hjemmehjelpen.

- Jeg synes i grunnen ikke noe om dette opplegget, men er jo en høflig mann som slokker den dersom en hjemmehjelper ber om det når hun er inne i midt hjem, sier han.

81-åringen tror det kan bli vanskelig å følge en henstilling om å droppe røyken en stund før hjemmehjelpen kommer.

- Det varierer i tidspunkt når de kommer. Så langt har det vært hyggelig når de som kommer har tid til å ta seg en kopp kaffe og ta seg en røyk sammen med meg, sier han.

Etter å ha vært på sykehus og på institusjon en kort tid håper Oskar at de som jobber der tar hensyn til pasienter som ikke liker eller tåler røyk.

- Det hjelper lite med drops og annet når ansatte kommer inn på rommene etter å ha vært ute og tatt en seg røyk. Lukten av røyk henger seg fast i klærne, sier han.

I en tid framover vil Oskar få ofte besøk av hjemmehjelpen for å komme seg etter sykehusoppholdet.

- De som kommer er utrolig flinke og hjelpsomme, sier han.

Løftes opp

I tilsynet som var i november i fjor i hjemmetjenesten sentrum/øst i Fauske, kom det fram at ansatte opplever å bli utsatt for tobakksrøyk hos brukere.

Det kom også fram at det i Fauske kommune ikke var rutiner og tiltak til hvordan slike situasjoner skal håndteres.

Ansatte fortalte at de ber brukere om å ikke røyke mens de er der.

- Da dette er en problemstilling som også vedrører hjemmetjenesten nord/vest løftes denne opp på et overordnet nivå. Det vil bli gitt pålegg om at det settes i verk tiltak for å skjerme ansatte mot tobakksrøyk, skriver Arbeidstilsynet i sin oppsummering til Fauske kommune.

- Ta hensyn

Seniorinspektør Alf Bratteng i Arbeidstilsynet i Nord-Norge sier det er en vanskelig problemstilling når to lover kolliderer med hverandre.

- Her handler det om å ta hensyn til de ansatte, og de som mottar tjenester fra hjemmetjenesten så langt det lar seg gjøre, sier han.

Bratteng sier det ikke finnes noen lover eller forskrifter som kan pålegge folk å slutte med røykingen i sine private hjem.

- Det er jo en lovlig vare, og ingen myndighet kan frata den enkelte retten til å røyke i sitt hjem, sier han.

Når kommuner får beskjed får varsel om pålegg for å skjerme ansatte i hjemmetjenesten fra dem som røyker hjemme, er det Bratteng sin anbefaling at arbeidsgiver, tillitsvalgte og verneombud lager seg kjøreregler og ordninger.

- Det kan være å respektere dem som ikke vil utsette seg for tobakksrøyk, og la dem slippe å møte dette. Da kan de som ikke har problemer knyttet til røykingen til brukere gjøre jobben der, sier han.

Umulig

Nå er pålegget kommet, og der får Fauske kommune ordre om å de må sette i verk tiltak slik at arbeidstakere ikke utsettes for tobakksrøyk ved arbeid i private hjem.

- Dette blir en umulig oppgave å få til. Vi har ingen lovhjemmel for å nekte brukere å røyke i sine hjem. Samtidig kan vi ikke nekte å gi medisinsk hjelp når det er grunn til det for dem som bor hjemme, sier Sollund.

Hovedverneombud Vibeke Furnes Hansen ser for løsninger i de nye retningslinjene.

- Vi må finne mellomløsninger som ivaretar hensynet til brukerne og de som arbeider i hjemmetjenesten, sier hun.

Optimist

Nå kan Fauske kommune ha sine nye regler for denne problemstillingen klar i neste uke.

- Da setter vi dem ut i livet, og orienterer arbeidsmiljøutvalget om det vi har gjort, sier Sollund.

I årene som kommer vil et stadig økene antall eldre få hjemmebasert helsetjenester.

- Antallet som røyker går ned, samtidig som røykere er blitt flinke til å ta hensyn, sier Sollund.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere