Gå til nye Nettavisen

Lyst til å se den nye Nettavisen?

RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Oskar Gröning var 21 år da han ankom konsentrasjonsleiren som ivrig SS-soldat

AUSCHWITZ: En gruppe barn bak piggtråden i Auschwitz. Bildet er tatt under frigjøringen av konsentrasjonsleiren i januar 1945 av russiske soldater.
AUSCHWITZ: En gruppe barn bak piggtråden i Auschwitz. Bildet er tatt under frigjøringen av konsentrasjonsleiren i januar 1945 av russiske soldater. Foto: Sub (Scanpix)
Sist oppdatert:
Rettssaken mot bokholderen i Auschwitz er trolig den siste som går for retten i Tyskland.

Den nå 93 år gamle tidligere bokholderen i nazistenes konsentrasjonsleir i Auschwitz, må nå møte i retten i Tyskland, tiltalt for medvirkning til drap på 300.000 fanger.

Oskar Gröning var 21 år gammel og ifølge seg selv en entusiastisk SS-soldat da han ble sendt til Auschwitz-leiren i 1942.

I leiren fikk han ansvaret for å gå gjennom eiendelene til fanger som ankom med tog og ta beslag i alt de måtte ha av penger og verdigjenstander. Det hele ble behørig bokført og verdiene ble deretter overført til Berlin.

Hissige diskusjoner

Gröning levde i flere tiår et vanlig liv i Tyskland etter krigen, helt til han en dag kom i diskusjon med en mann i frimerkeklubben han tilhørte.

Mannen stilte spørsmål ved om holocaust virkelig hadde funnet sted, noe som opprørte Gröning som etter hvert havnet i hissige diskusjoner med flere ledende holocaust-benektede.

Til slutt valgte han å gå offentlig ut med sine opplevelser i Auschwitz og fortelle hvordan han i alle år hadde levd med skrikene fra nazistenes gasskamre. Han skrev også ned en beretning for sin egen familie.

– Lite tannhjul

Påtalemyndigheten i Frankfurt besluttet i 1985 at det ikke skulle reises sak mot Gröning, noe påtalemyndigheten i Hanover var uenig i. De utferdiget en tiltale på 85 sider, og nå må den 93 år gamle tidligere SS-soldaten møte i retten, tiltalt for medvirkning til drap på 300.000 mennesker.

– Gjennom sine handlinger hjalp han NS-regimet økonomisk og sluttet opp om dets systematiske drapskampanje, heter det i tiltalen.

Gröning, som ikke er anklaget for selv å ha tatt livet av noen, hevder at han bare var et lite tannhjul i et stort maskineri.

LES også: Tiltalt for medvirkning til 3681 drap

Siste sak

Rettssaken mot Gröning er trolig en av de aller siste i rettsoppgjøret etter andre verdenskrig i Tyskland, der de fleste som deltok i nazistenes ugjerninger nå er døde.

Saken er også uvanlig siden Gröning har stilt opp i en rekke intervjuer for å fortelle sin historie, i håp om å overbevise holocaust-benekterne.

Flere overlevende fra Auschwitz-leiren vil være til stede under rettssaken, blant dem Hedy Bohm fra New York.

– Det er viktig at de som utfører kriminelle handlinger i dag, vet at de vil bli stilt til ansvar i framtida. De skal ikke kunne slippe unna ved å si at de bare var et lite tannhjul i et stort maskineri, sier hun..

LES mer: Aldrende SS-soldater pågrepet i Tyskland

Vil du delta i debatten?
Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt. Her kan du enkelt bidra med din mening
(tjeneste under utvikling).

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!