I en kronikk publisert i Klassekampen, går tidligere ledere i Arbeiderpartiets lokalgrupper hardt ut mot Arbeiderpartiet i Oslo, etter alt oppstyret med Jan Bøhler.

Bak tastaturet sitter Arve Fløystad Thorsen, tidligere leder av Lilleaker Arbeiderparti, Olav Tønsberg, tidligere leder i Alna Arbiderparti og Dag Einar Thorsen, tidligere leder i Ellingsrud Arbeiderparti.

De tre mener at Jan Bøhlers uttreden av Arbeiderpartiet nå må belyses fra flere sider, for alles skyld.

«Undertegnede er mangeårige tillitsvalgte i Arbeiderpartiet, et parti vi er svært glad i, og som vi ikke har noen planer om å forlate. Desto viktigere er det for oss å fortelle hva som i denne historien faktisk har skjedd», står det i teksten.

I sommer var Jan Bøhler gjest i podkasten Stavrum & Eikeland:

- Fryst ut

Deretter fortsetter de med å fortelle at Bøhler har blitt fryst ut av Oslo Arbeiderparti, og at de nå tar opp problemstillingen for å redde Oslo-partiet for å redde de fra å ta livet av seg selv.

De tar Bøhler sterkt i forsvar, og beskriver ham som en som i 35 år har stått på mer enn de fleste andre i partiet. At han var en som alltid stilte opp for andre, spilte på samme lag, og bød på seg selv. De mener han var en lagkaptein som aldri slapp målet av syne: å komme til makta igjen i Oslo.

Raymond Johansen og Bøhler

De mener at Raymond Johansen, da han ble byrådsleder i 2015, kunne takke Bøhler for at partiet framsto mer samlet enn på svært lenge. Likevel ble Bøhler først fjernet som leder av Oslo-partiet. Det var alle forberedt på, forteller de.

Her er Raymond Johansen gjest i podkasten Stavrum & Eikeland:

«Det var likevel med undring vi så hvordan Jan var stadig ute blant velgere og i lokallagene, mens han åpenbart ikke lenger var inne i varmen i Oslo Arbeiderparti. Han fikk tydelig beskjed om at det var best han holdt seg vekk».

Deretter går trioen til angrep mot merkelappen de mener Bøhler har fått som selvsentrert, og ryktene som går om at han har vendt partiet ryggen.

«Sannheten er at Jan bestemte seg for å konsentrere seg om jobben på Stortinget. I denne rollen prioriterte Jan møter med velgerne og fotfolket i partiet.

Og ja, han prioriterte det foran det interne partiarbeidet på toppen, med sine endeløse møter og tungrodde prosesser. Prosesser som Jan, med sin lange erfaring, kjente bedre enn de fleste. Han visste nok at dette var litt uortodokst, men det var slik han ville jobbe nå», skriver de.

Sentralisering

De forteller om en gradvis sentralisering i Oslo Arbeiderparti, og om viktige strategiske beslutninger som ble tatt av noen få helt på toppen. De mener det er en mangel på åpenhet og meningsfylte samtaler i organisasjonen.

«Oslo Arbeiderparti ligner stadig mer på en sekt», skriver de.

Deretter avslutter kommentaren med å stemple Arbeiderpartiet som en samling av individer som forsøker å bruke hverandre for å oppnå egne mål, og at det må kraftige endringer til dersom de skal vinne velgernes tillit.