Gå til sidens hovedinnhold

Oslo - bare for de rike?

Boligbyggeselskapet Selvaag tror Oslo kan bli en by bare for de rike. Årsaken er det store presset i bolig- markedet.

Oslo: Det ble bygget like mye i fjor som i 1983, sier administrerende direktør i Selvaag Pluss, Olav H. Selvaag til dn.no, som hevder boligbyggingen i hovedstaden ikke står i forhold til befolkningsøkningen.

Altfor lav utbygging

Oslo kommer til å oppleve en befolkningseksplosjon i årene fram mot 2020. Til tross for at boligbyggingen også er rekordstor, hevder Selvaag at det ikke er nok til å tilfredsstille markedet i årene som kommer.
Det er for lavt i forhold til befolkningsveksten i Oslo den senere tid. Igangsettingen er faretruende lav, sier han.
Boligprisene har de siste årene skutt i været. Samtidig bygges det som aldri før, men etter at Oslo kommune nylig måtte justere tallene for befolkningsveksten kraftig opp, hevder Selvaag det er grunn til å tro at hovedstaden blir forbeholdt de rike i framtida.
I dag må folk finansiere boligprisene med egenkapital i eksisterende bolig. Effekten er at de som ikke er i markedet sliter med å komme seg inn. Blir det å bo i Oslo kun et alternativ for de rike i årene som kommer?, spør Selvaag retorisk.

Forskjellene øker

Selvaag hevder at boligmarkedet, slik det er i dag, kan føre til segmentering, dersom utviklingen fortsetter.
Vi krever mer velferd. Livsstilen forandrer seg. Vi tror vi får et boligmarked med mer spesialtilpassede produkter, sier han.
Selvaags tanker støttes også av statistikk, som Statistisk sentralbyrå (SSB) nylig la fram. Den viser en sterk trend, der særlig indre øst-bydelene får en endring i demografien. Som Østkantavisa skrev for et par uker siden er det en stabil eller synkende innvandrerandel i indre øst, noe forskerne hevder er på grunn av de høye boligprisene.
Det finnes to hovedteorier på hvorfor dette skjer. Noen mener de fattigste innvandrerne presses ut av økte boligpriser, og at det er en ufrivillig prosess som særlig gjelder de som har leid bolig. Personlig tror jeg heller at innvandrere med et visst økonomisk grunnlag flytter ut fordi de får større og bedre boliger i Groruddalen og på Søndre Nordstrand, sier Blom, og legger til at når innvandrerne flytter ut, er det de rike som overtar leilighetene.
De tomme leilighetene etter utflyttede innvandrere fylles gjerne av folk uten innvandrerbakgrunn. Ofte er dette mennesker med både høy inntekt og utdannelse.

Reklame

Her får du tak i den nye Pondus-boka