RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Oslo Børs doblet

Sist oppdatert:
På under ett år har aksjene på Oslo Børs doblet seg i verdi. Dette er en eksepsjonelt sterk utvikling som man ikke så maken til selv under aksjeboomen på slutten av 1990-tallet
Hva gjør du nå? Diskusjonen går på iMarkedets diskusjonsforum Traders' Corner: PFI Konsesjon foreligger, hva nå?

Du kan også sjekke kursutviklingen på iMarkedets kurstjeneste

Oslo Børs stiger kraftig torsdag, og er nå opp 2,5 prosent til 197,3 poeng.

Dagens oppgang betyr at Oslo Børs hovedindeks er doblet på under ett år. Indeksen nådde i fjor sin laveste sluttnotering på 98,57 poeng 25. februar.

Det var, for å si det forsiktig, få som den gang ventet en dobling av børsen på så kort tid.

Det er meldingen om Orklas salg av sin andel på 40 prosent i Carlsberg Breweries til danske Carlsberg som sender børsen opp i dag. Analytikerne jubler over prisen Orkla får, og denne tungtveiende aksjen er alene opp 17 prosent i dag.

Blant de typer selskaper som har steget mest på Oslo Børs det siste året finner vi mange teknologi- og IT-selskaper og generelt mindre selskaper, mens ting som eiendomsselskaper, banker og handel har gått mindre enn markedet generelt. Dette er typiske i et kraftig oppgangsmarked.

Uvanlig

Det er en historisk kraftig oppgang vi nå har sett.

Ikke på noe tidspunkt under aksjeboomen utover på slutten av 1990-tallet ble Oslo Børs doblet på ett år.

Rekordnoteringen for Oslo Børs kom 14 september 2000 på 225,04 poeng. For å komme dit må vi ha en oppgang på rundt 14 nye prosent.

Flere forklaringer

Det er flere faktorer som har sendt både Oslo Børs og andre aksjemarkeder solid opp det siste året.

Globalt var man for ett år siden på bunnen når det gjaldt usikkerhet rundt Irak og terror. SARS-epidemien i Asia begynte også skape usikkerhet rundt veksten i denne delen av verden, som de siste årene har vært vekstmotoren i verdensøkonomien.

I tillegg har veksten kommet tilbake for fullt i USA, som tross alt fortsatt er verdens desidert viktigste økonomi. En kraftig cocktail av superlav rente på 1 prosent og store skattelettelser har skapt en kraftig vekst, først drevet av forbrukere, men etter hvert også av bedriftene i USA.

Oslo Børs er dominert av internasjonalt orienterte selskaper innen energi, råvarer og shipping, og disse tjener mye på en ny vekst i verdensøkonomien.

Rentefesten

Her hjemme har også rentenedgangen vært svært viktig. Norges Bank holdt gjennom 2002 en knallhøy rente. Renten ble sommeren 2002 endog satt opp fra 6,5 til 7,0 prosent, mens andre sentralbanker kuttet. Først i desember 2002 begynte kuttene, fra 7,0 til 2,0 prosent i dag.

Det tok lang tid utover i 2003 før finansmarkedene og folk flest tok inn over seg at det var slutt på det særnorske høye rentenivået.

Det betød også at man gikk fra en situasjon hvor sparerne kunne få en solid avkastning på banksparing til at man nesten ikke får renter. Og det gjorde at lysten på aksjer og aksjefond vendte tilbake.

Fra sommeren i fjor begynte det igjen å flyte penger inn i norske aksjefond, etter tørke da alt var trist i aksjemarkedene.

Rentenedgangen betød også at kronen i fjor svekket seg markant, noe som også er positivt for Oslo Børs.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere