RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Oslo Børs fakket kursmanipulator

Sist oppdatert:
Oslo Børs har avdekket at en investor forsøkte å manipulere kursen i Consorte ved å handle med seg selv. Sjekk hvordan investoren prøvde å lure markedet her
Tirsdag denne uken og fredag forrige uke slettet Oslo Børs flere handler i den illikvide IT-aksjen Consorte. Årsaken var at kjøperen og selgeren var samme person, som hadde lagt inn ordrer som dermed er fiktive til høyere kurser enn det markedet priset aksjene til.

Investoren hadde brukt selskapet han eier til å legge inn en kjøpsordre på 7,10 kroner i ordreboken via nettmegleren NordNet, mens høyeste kjøperkurs var på 6,71. Deretter hadde han med sin personlige konto kjøpt aksjene for 7.09 kroner.

Les mer her:
Børsen slettet mistenkelige handler

På den måten så det ut som om det var kjøpsinteresse for aksjene på 7,09 kroner aksjen. Noe senere viste det seg at kursen ramlet ned til 6,70 nivået. Da forsøkte den samme investoren å handle aksjer med seg selv og omsatte 1.000 aksjer til 6,23 kroner.

Blir oppdaget

Tor Arne Olsen, pressetalsmann ved Oslo Børs, forteller til iMarkedet.no at de allerede fredag så et mønster i handlingen til investoren som gjorde at de hadde grunn til å tro at det var omsetninger mellom samme person, og ikke reelle handler det var snakk om.

De har dermed slettet handlene, men gjennomgår nå historikken for å se om dette har skjedd uten at børsen har oppdaget det.

- Vi har oversikt over all historisk informasjon og har gått tilbake for å se om det har skjedd lignende tilfeller fra samme situasjon, sier Olsen til iMarkedet.no.

Han sier at børsen finner ut av slike forsøk på kursmanipulasjon ved bruk av avanserte overvåkningssystemer.

Olsen sier videre til iMarkedet.no at de ikke har grunn til å tro at investoren de nå har i søkelyset også har prøvd seg med fiktive ordrer i andre selskap.

Børsen undersøker nå om saken skal oversendes til Kredittilsynet for videre etterforskning, og da eventuelle rettslige skritt.

Tidligere har det vanket stive bøter samt eventuell gevinstinndragning ved slike tilfeller. Tor Arne Olsen forteller at de har hatt tilfeller tidligere der systemene til Oslo Børs har avdekket at investorer manipulerer kursen ved å legge inn fiktive ordrer.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere