RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Oslo Børs nær rekordnotering!

Sist oppdatert:
Ser man på en graf over utviklingen til Oslo Børs, er det fortsatt langt igjen til tidligere rekordnivåer. Men for de mange investorene som regner i dollar, er bildet et helt annet
Oslo Børs hovedindeks nådde sin toppnotering på 225,04 poeng 14. september 2000. Da har man riktignok beregnet bakover i tid, siden denne indeksen da ikke var innført ennå.

Fredag ettermiddag ligger hovedindeksen på 153,6 poeng. Dermed er det 46,5 prosent igjen til toppen, noe som er omtrent som S&P 500-indeksen i USA, som har 48 prosent igjen til toppen.

Man kan se mørkt på det, og jamre over tidligere fall, eller man kan være optimist, og legge vekt på det store potensialet som gjenstår.

Men uansett: Det fordrer at man regner i norske kroner.

Det er svært mange i verden, ikke minst innen finans, som opererer i dollar - og da blir bildet et ganske annet.

Hvis man regner i dollar, er det faktisk bare 9 prosent igjen til "all-time high" for Oslo Børs hovedindeks, i stedet for 46,5 prosent!

Og det til et nivå som "alle" i ettertid mener var altfor høyt.

Grunnen er det kraftige dollarfallet det siste to årene. Da Oslo Børs nådde sin rekordnotering i september 2000, kostet en dollar rundt 9,30 kroner. Nå koster den 7 kroner.

Det er primært valutaeffekten som gjør at Oslo Børs er så nær rekordnotering, målt i dollar.

Men et annet moment er at aksjer i små og mellomstore selskaper - som dominerer Oslo Børs - jevnt over har gjort det best de siste årene.

Man kan for eksempel se på indeksen S&P 600 Small Cap i USA. Denne indeksen, som inneholder små selskaper etter USA-målestokk (som tilsvarer mellomstore på Oslo Børs) er bare 3 prosent fra sin rekordnotering.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere