RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Oslo Børs opp 180 %

Sist oppdatert:
I dag la børsdirektør Sven Arild Andersen frem imponerende resultater på Oslo Børs. Les mer her
Første halvår av 2005 kan oppsummeres som svært fruktbart. Siden bunnnoteringen i februar 2003 har Oslo Børs steget 180 prosent, mens oppgangen så langt i år er på 19,2 prosent.

Børsen opplever også høyeste aktivitet noensinne, med bedring i likviditeten i aksjene, kursutvikling på høyde med 2004 og fortsatt stor aktivitet med henhold til nynoteringer.

Oslo Børs har frem til 28. juni hatt en omsetning per dag på 5,3 milliarder, hvis er 1,7 milliarder høyere enn sammenlignet med samme periode i fjor. Den daglige omsetningen i aksjemarkedet har så langt i 2005 vært på 5.284 millioner kroner daglig, som er den klart høyeste omsetningen sammenlignet med utviklingen de siste ti årene.

Flere utenlandske investorer

Det som preger Oslo Børs første halvår 2005 er den stadig økende andelen av fjernmedlemmer. Fjernmedlemmenes markedsandeler var i mai 2005 oppe i hele 34 prosent, og til sammenligning var fjernmedlemmenes markedsandel 29,6 prosent i 2005. Denne utviklingen har bakgrunn i Oslo Børs Norex-samarbeid, og siden børsen ble medlem i mai 2002 har fjernmedlemmenes markedsandel økt med i underkant av 30 prosent.

For å tilpasse seg de mange utenlandske investorene velger altså Oslo Børs, som det ble kjent i går, å utvide åpningstidene sine. Børsdirektør Andersen forklarer det slik:

- Alt tyder på at utlendingene har kommet til Oslo for å bli, og interessen for sterke norske sektorer er stor. Vi håper volumet vil øke etter at denne ordningen trer i kraft, og det er et velkjent fenomen at interessen for å handle er størst ved åpning og stenging, sier han.

Andersen trekker også frem i dag, som i går, viktigheten av en børs som i større grad harmonerer med de andre europeiske børsene, da særlig de nordiske.

- Oslo Børs har den desidert korteste åpningstiden, og det er en fordel for Norges image om vi nå i hvert fall åpner samtidig med de andre børsene, sier direktøren til iMarkedet.no.

Videre har Oslo Børs hatt en svært positiv utvikling hvis gjelder bransjeindekser. Sammenlignet med børsene i London, Frankfurt og USA ligger Oslo Børs langt foran, og holder omtrent samme nivå som børsen i København.

20 nye listinger

Oslo Børs er også den børsen i Europa som har nest flest nye listinger, og bare London ligger foran. Så langt er det registrert 20 nye nettolistinger, og antall noterte selskaper i 2005 er 202, hvis er en fortsettelse på oppgangen fra de foregående årene.

Sven Arild Andersen tror på flere nynoteringer i tiden fremover.

- Det ser ut som også andre halvår vil være bra med tanke på nynoteringer. Vi har blant annet fått et forvarsel om at Bergesen er på vei tilbake på børs, hvilket er meget hyggelig. Bergesen er et anerkjent selskap, og dette er gode nyheter for hele shipping bransjen, sier Andersen.

Børsdirektøren tror også på større substans blant nylistingene enn tidligere.

- Vi har ingen planer om å endre kravene til listing. Selskapene som blir notert opererer som regel i kjente og gjennomsiktige bransjer og gode kunnskaper, samt ordnede forhold gjør at kvaliteten på selskapene som blir notert er bedre enn noen gang. I tillegg legger vi stor vekt på egnethet, sier Andersen.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere