*Nettavisen* Nyheter.

Oslo bruker 83 millioner på en skolegård på litt over et halvt mål

Bolteløkka skole

KOSTBART: Oslo kommune skal bruke 83 millioner kroner på å kjøpe den begrodde tomta til høyre for å utvide skolegården på Bolteløkka skole. Foto: (Google streetview)

Oslo-skolen får trolig Norges dyreste skolegård. - Er verdt hver eneste krone, sier MDG-byråd.

24.04.20 10:57

Bolteløkka skole får nå en svært så kostbar skolegård, etter at bystyret i Oslo onsdag vedtok å kjøpe en 577 kvadratmeter stor naboeiendom for å utvide skolegården.

Prislappen er på hele 83 millioner kroner.

- Kjøpesummen er høy, men reflekterer de underliggende verdiene, sier advokat Pål Martin Sand i DSA til Finansavisen, som representerer selskapet E12 Eiendom som i dag eier eiendommen.

E12 hadde nemlig kommet langt i prosjektering og planlegging av 24 leiligheter på eiendommen da kommunen bestemte seg for å erverve den.

Klikk på bildet for å forstørre. Bolteløkka skole. Ny tomt

LEILIGHETER: På tomta var det prosjektert 24 leiligheter da byrådet bestemte seg for å erverve eiendommen. I halvannet år har det pågått forhandlinger med kommunen om kjøpe av skolens nabotomt. Foto: Google Streetview

Byråden: - Verdt hver krone

Byråd for byutvikling i Oslo, Hanna Marcussen (MDG), forsvarer imidlertid den store pengebruken - på den lille tomta til sentrumsskolen.

- Jeg er veldig stolt av dette kjøpet. Det er ingen grunn til å legge skjul på at kjøpet av denne tomten var svært kostbar, men det er verdt hver eneste krone, sier Marcussen til Nettavisen.

Marcussen mener det både er en viktig og riktig investering.

- Utearealene til Bolteløkka skole har vært problematisk små. Nå sikrer vi utearealer som vil gjøre hverdagen bedre for både barna på skolen og de som bor i nærområdet, sier hun.

Klikk på bildet for å forstørre. Hanna Marcussen

STOLT: Byråd for byutvikling i Oslo, Hanna Marcussen (MDG), sier hun er stolt av tomtekjøpet til 83 millioner kroner. Hun mener investeringen er både viktig og riktig for å utvide skolegården på Bolteløkka. Foto: Jørgen Berge (Nettavisen)

Sammen med innlemmelse av deler av Bolteløkka Allé i skolegården, vil skolen få rundt ett mål større skolegård. I dag har de en av Oslos minste skolegårder.

- Jeg er veldig fornøyd med at vi også skal fjerne bilene i deler av Bolteløkka Allé for å få mer plass til skolegård. Det handler om å prioritere barna over bilene, sier byråden.

Les også: Velgerne flykter fra MDG - Støres flertall rakner

- Noen ganger koster det

Da kjøpet ble behandlet av bystyret onsdag, var det bare Folkeaksjonen nei til mer bompenger (FNB) som stemte mot den store pengebruken, fordi det vil bety at noen garasjeplasser blir borte.

- Jeg er veldig glad for at Arbeiderpartiet og byrådet har brukt alle tilgjengelige virkemidler for å sikre denne tomta. Det er jo veldig mange skoler som mangler uteareal, sa varaordfører Kamzy Gunaratnam (Ap) i møtet, som ble gjennomført digitalt.

- Noen ganger koster det, i dette tilfellet var det også riktig, understreket hun.

Les også: Aksjeeksperten er blant Norges beste – nå anbefaler han disse fem aksjene (+)

Klikk på bildet for å forstørre. Varaordfører Kamzy Gunaratnam ble lørdag utnevnt til ny leder av 17. mai-komiteen i Oslo.

RIKTIG: Varaordfører Kamzy Gunaratnam (Ap) er glad for at Oslo kjøper tomta ved Bolteløkka skole, selv om det koster en del penger.

Høyre: - En dyr tomt

Også bystyrerepresentant Eirik Lae Solberg (H) skrøt av millionkjøpet.

- Dette er en veldig hyggelig sak, som fører til at en av de skolene i Oslo som kanskje har den minste skolegården, får utvidet skolegården sin, sa Lae Solberg, og la til:

- Det er ikke tvil om at dette er en dyr tomt, men et enstemmig bystyre ser ut til å mene at det er viktig å få utvidet skolegården.

Klikk på bildet for å forstørre. Bilde av bystyrepolitiker Eirik Lae Solberg.

DYRT: - Det er ikke tvil om at dette er en dyr tomt, men et enstemmig bystyre ser ut til å mene at det er viktig å få utvidet skolegården, sier Høyres Eirik Lae Solberg i bystyrets digitale møte onsdag. Foto: Heidi Schei Lilleås

Han viste samtidig til at tomta, fordi den er skrå, ikke egner seg til en tradisjonell skolegård. Lae Solberg mente den derfor må tilrettelegges for at elevene kan klatre, oppleve og utforske i friminuttene.

- Jeg synes bystyret skal gratulere seg selv for at vi har fått til dette i fellesskap, sa han.

Les også: Vil bygge 16 etasjer: Strid om gigablokker i Oslo

Forhandlet halvannet år

Eiendommen, Eugenies gate 12 på Bolteløkka i Oslo sentrum, ble kjøpt av Johannes Sjøflot, Trond Hilde og Rune Gjendemsjø i 2015. Men etter at rammesøknaden ble levert, reagerte FAU på skolen og naboer, som mente eiendommen heller burde brukes til å utvide skolegården, ifølge Finansavisen.

Foreldre og elever ved skolen har siden 2018 kjempet om en større skolegård, og i begynnelsen av mars kunne de slippe jubelen løs, da det rødgrønne byrådet gikk inn for å kjøpe eiendommen.

Forhandlingene om kjøp skal da ha pågått i halvannet år.

- Detaljene for utearealene ikke klare ennå, men vi skal få til en kraftig opprustning av skolegården med gode leke- og aktivitetsområder for skolebarna og nærmiljøet. Skolegården utvides med mer enn ett mål tomt, sier byråd Hanna Marcussen.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag