*Nettavisen* Nyheter.

Oslo-byråd jubler: - Tiden for bilbaserte kjøpesentre er forbi

Kjøpesenter vrakes:

VRAKES: Slik skulle det gigantiske kjøpesenteret på Økern i Oslo bli, men nå er planene vraket av utbygger og det skal heller lages sentrumsgater med torg, som ligner på Majorstuen og Grünerløkka. Foto: Steen & Strøm

Byråden for byutvikling jubler over vrakingen av et gigantisk kjøpesenter i Oslo.

Mandag ble det kjent at utbygger snur etter 12 år med planlegging, og likevel ikke vil bygge et nytt kjøpesenter på 45.000 kvadratmeter på Økern i Oslo.

Nå vil de heller bygge handlegater og torg, og det er som musikk i MDG-byråd Hanna Marcussens ører.

- Jeg synes jo det er veldig gode nyheter for hele Oslo, og spesielt for de som bor der, sier byråden for byutvikling til Nettavisen.

- Tiden er forbi

Marcussen sier hun er glad for at utbygger har innsett at kjøpesenteret må vrakes.

- Både eier og utbygger ser at tiden for de store bilbaserte kjøpesentrene er forbi, og at man heller ønsker å bygge en ordentlig by, at man ønsker et attraktivt sentrum i Hovinbyen med torg, med både med boliger og næring sier hun.

Klikk på bildet for å forstørre.

FORNØYD: Byråd for byutvikling, Hanna Marcussen (MDG), er glad for at utbygger dropper planene om et kjøpesenter på Økern. - Tiden for bilbaserte kjøpesentre er forbi, mener hun. Foto: Fredrik Varfjell (AFP)

Utbygger, Steen & Strøm og Storebrand, ber nå om å få omregulere området og heller bygge gater som «kan minne om Majorstuen, Vulkan og Grünerløkka».

- Men kjøpesenterplanene var jo godkjent av byrådet?

- Ja, men de er gamle. Reguleringen ble gjort lenge før jeg ble byråd, sier Marcussen, og påpeker at det er viktig å legge til rette for gode byrom med hyggelige gater.

- Ikke nytt Sandvika storsenter

Men siden utbyggingsområdet nå må omreguleres, blir prosjektet på Økern forsinket. Den opprinnelige planen var at kjøpesenteret skulle stått ferdig neste år.

Klikk på bildet for å forstørre.

STORE PLANER: Slik var planen for nye Økern sentrum, med kjøpesenter, badeland, kino og boliger. Det er nå høyst usikkert hvordan området blir til slutt. Foto: Illustrasjon: ØkernLøren.no

- Hva er så ille med et kjøpesenter?

- Vi ønsker ikke å ha et nytt Sandvika storsenter på Økern. Når man ser hvordan byutvikling utvikler seg, er det å ikke ha et separat kjøpesenter, men å ha butikker sammen med byen, det å ha en kombinasjon som skaper en god by, sier Marcussen, og konstaterer:

- Store kjøpesentre slik planene var her, tror jeg ikke er fremtiden for byutviklingen.

I tillegg til butikker, skal det bygges 2000 nye boliger på stedet, og disse planene står fortsatt ved lag. Det blir også kino som planlagt, og trolig et bibliotek.

- Må vurdere badeland

Det er også planlagt et badeland i tilknytning til kjøpesenteret, og som Nettavisen tidligere har omtalt, ønsker utbygger å vrake også de planene.

Men det er ikke Marcussen like enig i, så det er høyst usikkert hva som skjer med badelandet.

- Det er klart noe vi må vurdere. For det er klart at der har det vært mye lokale ønsker og forventninger, og kapasiteten i Groruddalen er ikke god nok. Tidligere har jeg sagt at vi opprettholder at det skal være et badeland, sier byråden.

- Så de nye planene vil dere helt klart si ja til?

- Nå har vi bare sett omrisset av hvordan man tenker å bygge by, men så er det selvfølgelig mange detaljer vi må se nærmere på, sier Marcussen.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.