Oslo-byrådet skroter planen for Tøyen: - Ordføreren må stilles til ansvar

Legger ned Tøyen-plan:

Bystyrepolitiker Hallstein Bjercke (V) reagerer på at byrådet ikke har informert om nedleggelsen.

09.04.19 14:06

Seks år har gått siden Tøyen-avtalen ble undertegnet, som skulle løfte den flerkulturelle Oslo-bydelen Tøyen, som en erstatning for at Munch-museet flyttes til Bjørvika.

Men nå har Oslo-byrådet lagt ned planprogrammet for Tøyen helt i det stille, og det får Venstre til å rase.

- Planprogrammet skulle være masterplanen for utviklingen av Tøyen. Det er der man skulle ha alle brikkene i Tøyen-avtalen, plassere dem i tid og rom, og nå legger de den død, sier bystyrepolitiker Hallstein Bjercke (V) til Nettavisen.

Se video av planene som var for Tøyen øverst i saken. Mye av dette har imidlertid fortsatt ikke blitt noe av, og det reagerer Bjercke sterkt på.

REAGERER: Bystyrepolitiker Hallstein Bjercke (V) reagerer sterkt på at byrådet legger ned planprogrammet for Tøyen, og etterlyser planene fra Tøyen-avtalen, som det nye vitensenteret som skulle bygges (bildet). Foto: (Bymiljøetaten/arkivfoto)

- Brukt som unnskyldning

I Tøyen-avtalen, som ble skrevet under av Høyre, Venstre, KrF og SV, lovet partiene en rekke større satsinger på Tøyen. Som Nettavisen har omtalt tidligere, er flere av prosjektene ikke påbegynt, blant annet byggingen av et nytt badeland.

- Når vi har etterlyst fremdrift i prosessen de siste tre årene, så har vi alltid fått til svar at det kommer når planprogrammet kommer. De har brukt det som unnskyldning for at det ikke har skjedd noe, sier Bjercke oppgitt.

NYTT BAD: Slik skal det bli seendes ut på det nye Tøyenbadet, som er flere år forsinket i forhold til de opprinnelige planene. Foto: ASPLAN VIAK

Han reagerer på at de ikke en gang er informert om at planprogrammet er lagt ned.

- Vi fant det tilfeldigvis i et referat fra et byrådsmøte, så bystyret er ikke formelt orientert. Dette er et brudd på oppfølgingen av Tøyen-vedtaket, og det endelige beviset på at byrådet svikter Tøyen og overhodet ikke er interessert i å følge opp Tøyen-avtalen som et flertall i bystyret vedtok i forrige periode, sier Bjercke.

TØYEN-AVTALEN: Tøyen skulle rustes opp og styrkes på en rekke områder ifølge Tøyen-avtalen, men så langt har lite skjedd, mener Venstre. Noe av det mest synlige er opprustingen av Tøyen torg (bildet). Foto: DTZ

- Må stille Borgen til ansvar

Den tidligere Venstre-byråden, som satt i byråd da Tøyen-avtalen ble inngått, mener Oslos nåværende ordfører, Marianne Borgen (SV), har et stort ansvar.

- Det var hun som signerte avtalen på vegne av SV, så jeg mener velgerne på Tøyen må stille Marianne Borgen til ansvar for de brutte løftene, sier Bjercke, som nå frykter konsekvensene av at planprogrammet legges ned:

- Vi skulle løfte Tøyen gjennom en samlet strategi som består av flere biter som står sammen, og gjennom dette gjør de det til tilfeldige tiltak som de gjør her og der. Det betyr at de følger opp det de har lyst til å følge opp, og så dropper de det de ikke har lyst til, mener han, som nå vil ta nedleggelsen opp i bystyret.

ANSVAR: Bjerck mener Oslos ordfører Marianne Borgen (SV) har mye av ansvaret for flere av punktene i Tøyen-avtalen, som hun var med å skrive under på, ikke blir fulgt opp.  Foto: (NTB scanpix)

Bjercke viser samtidig til at da det forrige byrådet fulgte opp Tøyen-avtalen i begynnelsen, rapporterte de detaljert om prosjektet, fordi SV krevde det.

- Men når dette byrådet tok over, så sluttet de med denne detaljerte rapporteringen, og la det til byrådets årsrapport, sier han.

- Veldig lite har skjedd

Bjercke påpeker at flere av avtalepunktene i Tøyen-avtalen ikke er fulgt opp.

- Blant annet skulle det komme et nytt veksthus, et vitensenter, nytt Tøyenbad, friluftsscene i Tøyenparken og et grøntlokk over Finnmarksgata, som knytter Tøyenparsken og Botanisk hage sammen, ramser han opp.

IKKE BYGGET: I Tøyen-avtalen ble det lovet et Vitensenter på Tøyen (bildet), drivhus, friluftsscene og nytt badeland. Det eneste som er planlagt, er byggingen av et nytt Tøyen-bad, selv om også det er flere år forsinket. Foto: Bymiljøetaten (Oslo kommune)

I Tøyen-avtalene står det ganske så krysstallklart at:

«Det etableres et Vitensenter på Tøyen. Arbeidet igangsettes umiddelbart».

«Det bygges en friluftsscene i Tøyenparken».

«For å knytte grøntområdet på Tøyen sammen tas det umiddelbart initiativ til å etablere et sammenhengende grønt- og parkdrag over Finnmarksgata ved at gata stenges for alle biltrafikk».

Ingen av disse planene er så langt blitt noe av.

GRØNTLOKK: I Tøyen-avtalen står det at det umiddelbart skal tas initiativ til å etablere et sammenhengende grønt- og parkdrag over Finnmarksgata ved at gata stenges for biltrafikk. Alternativt at det legges et grønt lokk over gata for å knytte Tøyenparken og Botanisk hage sammen. Ingenting av dette har skjedd. Foto: Bymiljøetaten (Oslo kommune)

Bygård har stått tom i fire år

Og det var planprogrammet som skulle sikre en helhet rundt alle disse grepene.

- Så langt er det bare en prosjektering av bad og et midlertidig bad som er det vi ser igjen av det som var Tøyen-løftet, sier Bjercke til Nettavisen.

Som Nettavisen skrev i februar, har også en bygård på Tøyen torg stått tom i fire år, som ifølge avtalen skulle bli studentboliger.

- Hadde fremdriften vært som vi planla, så skulle den vært full med studenter for to år siden der. Blokka har stått tom i hele denne perioden som SV og Marianne Borgen har styrt byen, og så legger de bort planprogrammet et halvt år før de skal gå av, sier han.

LEGGES NED: Her er brevet fra byrådsavdeling for miljø og samferdsel der byråd Lan Marie Berg (MDG) opplyser at planprogrammet for Tøyen legges ned.  Foto: Faksimile

Berg: - Ikke lenger hensiktsmessig

Det er i et brev fra miljø- og samferdselsbyråd Lan Marie Nguyen Berg (MDG), at det kommer fram at planprogrammet legges ned. Berg viser til at ansvaret for de forskjellige delene av arbeidet på Tøyen, nå er fordelt på ulike byrådsavdelinger.

«Den opprinnelige hensikten med planprogrammet var å se de ulike tiltakene i Tøyenparken i sammenheng. Intensjonen var god, og det har vært nyttig for kommunen å få en samlet analyse av mulighetene i området. Da en rekke av forutsetningene for de ulike tiltakene har endret seg betraktelig, er det mest hensiktsmessig for kommunen at hver enkelt byrådsavdeling følger opp vedtakspunkt innenfor eget ansvarsområde. Det vil føre til mer effektive prosesser og fortgang i planlegging og gjennomføring av de ulike tiltakene, hvor resultatet blir at Tøyenparken oppgraderes raskere», skriver Berg.

IKKE TID: Miljø- og samferdselsbyråd Lan Marie Berg i Oslo legger ned planprogrammet for Tøyen, men ønsker ikke å kommentere saken.  Her er hun samme med byrådsleder i Oslo kommune Raymond Johansen. Foto: Heiko Junge (NTB scanpix)

Nettavisen ba om en kommentar til saken fra miljøbyråd Lan Marie Berg for en uke siden, men hun fortsatt ikke hatt tid til å kommentere saken.

Det har heller ikke Oslos ordfører Marianne Borgen (SV).

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.