*Nettavisen* Nyheter.

Oslo-byrådet vil bygge Deichmanske

I POSE OG SEKK: Arkitektkontorene Lund Hagem Arkitekter og Atelier Oslo har brukt en nyskapende nano-gel-teknologi for å lage en fasade som både isolerer godt og slipper inn mye lys. Miljøprofilen førte dem til topps i arkitektkonkurransen om det nye Deichmanske bibliotek i Oslo. Foto: Illustrasjon: Lund Hagem Arkitekter

Byrådet i Oslo har besluttet å fullføre byggingen av Deichmanske bibliotek, etter det NRK erfarer.

02.12.15 06:45

Byrådsleder Raymond Johansen (Ap) vil informere om beslutningen på en pressekonferanse onsdag ettermiddag.

Det nye byrådet vurderte å skrinlegge prosjektet på grunn av en kostnadssprekk, men har konkludert med at byggingen skal fortsette, melder NRK.

Ifølge NRKs kommentator Magnus Takvam ville det vært krevende politisk å forsvare en beslutning om å skrinlegge prosjektet.

Ville vite stopp-kostnad

På oppdrag fra byrådsavdelingen i Oslo kommune laget Kulturbyggene Bjørvika (KIB) i fjor en beregning på hva det ville koste å stoppe utbyggingen av Deichmanske. Ifølge KIB ville det på denne tiden i fjor kunne koste kommunen mellom 600– 700 millioner kroner å stoppe prosjektet.

Før helgen leverte Kultur- og idrettsbygg og Kulturetaten, på oppdrag fra byrådet, sine rapporter der de er bedt om å finne andre løsninger for Deichman enn det påbegynte hovedbiblioteket i Bjørvika.

Ifølge Aftenposten danner utredningene grunnlaget for byrådslederens endelige beslutning.

– Fullstendig galskap

I slutten av november ble det kjent at byrådet skulle se på alternativer til å fortsette byggingen av det nye biblioteket. Hvis byrådet bestemmer seg for å stanse byggingen, skal en av de alternative løsningene være omdisponering av tomta til andre formål.

Utredningene antas også å inneholde vurderinger av hvorvidt Deichman kan klare seg uten nytt hovedbibliotek.

– Det er allerede lagt ned mange millioner kroner på planlegging og prosjektering av dette bygget. Å skulle stoppe nå vil være å kaste penger ut av vinduet. Det er fullstendig galskap, har tidligere kulturbyråd Hallstein Bjercke (V) sagt til avisa.

Prisen på det nye biblioteket skulle i utgangspunktet være 2,6 milliarder kroner. En konsulentrapport fra i våres viste at prisen kan komme til å runde 3,1 milliarder kroner.

Opprop fra kulturlivet

Venstre-leder Trine Skei Grande har tatt initiativ til et opprop til støtte for hovedbiblioteket og fått med seg en lang rekke kjente personer fra kulturlivet. Blant dem er forfatterne Eirik Newth, Lars Mytting, Levi Henriksen, Jon Fosse, Roy Jacobsen, Anne B. Ragde, Anne Holt og flere forlagsredaktører, alt i alt 54 stykker.

I oppropet heter det blant annet at «Hovedstaden trenger et signalbygg for litteratur og for borgernes allmenne tilgang på kunnskap. Vi oppfordrer med dette politikerne i Oslo til å fullføre byggingen av det nye hovedbiblioteket».

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.