Gå til sidens hovedinnhold

Oslo er dårligst på miljø

Oslo det eneste fylket i landet der innbyggerne ennå ikke sorterer matavfall. Se fylkeslista her.

Mens innbyggere rundt omkring i landet lenge har kastet matavfall hjemme i grønne poser, har Oslo ennå ikke klart å organisere gjenvinning av våtorganisk avfall, viser tall fra Statistisk Sentralbyrå (SSB).

Rogaland på topp
Rogaland er det fylket som desidert ligger på topp når det gjelder gjenvinning av vårorganisk materiale. I dette fylket ble 35.190 tonn våtorganisk materiale utsortert til gjenvinning i 2007. Nummer to er Nordland med 15.741 tonn.

Se lista over fylkene her!
Fylkesliste over gjenvinning av matavfall

- Pinlig
Helga Fjærvoll i Natur og Ungdom mener det er uakseptabelt at hovedstaden henger så lenge etter når det gjelder kildesortering.

- Det sier seg selv at Norges hovedstad må ha kildesortering. De har faktisk fått det til i andre byer, mens Oslo som er den største byen i landet, er på steinaldernivå, sier Fjærvoll til Nettavisen.

Oslo Bystyre har vedtatt at hovedstaden skal ha full gjenvinning av plast og matavfall fra 2012, men dette synes Natur og Ungdom er alt for tregt når mange byer har hatt gjenvinning i over ti år allerede.

- Vedtaket innebærer dessuten at Byrådet skal sørge for økt kildesortering av matavfall og plast innen høsten 2009 gjennom pilotprosjekter for innsamling, men renovasjonsetaten sier at det er lite sannsynlig at de får prosjektet ferdig til 2009, sier Fjørvoll.

- I verdensklassen
Byråd for miljø og samferdsel Peter N. Myhre (Frp) er ikke enig i at han er en miljøversting.

- Det har ikke vært gjort noe med saken før jeg ble miljøbyråd. Det er jeg som la fram gjenvinningsplanen for Bystyret og fikk den vedtatt. Oslo vil være i verdensklassen når anlegget kommer på plass, sier han.

- Men 2012 er veldig seint når store deler av landet har hatt kildesortering lenge?

- Det er ingen vits i å klage på et prosjekt som i aller høyeste grad går på skinner. Det kommer på plass i god tid.

- Utrolig frekt av Myhre
Fjørvoll, som sitter i fylkesstyret i Oslo Natur og Ungdom, er ikke enig i at det er Myhre som har drevet fram gjenvinning i hovedstaden.

- Frp har hele tiden stemt imot kildesorteringsvedtakene, og tidsfristene som Bystyret ville vedta. Da Bystyret hadde vedtatt kildesortering, var han tvunget til å komme med forslag til hvordan den skulle gjennomføres. Det er utrolig frekt at Myhre nå tar æren for et vedtak som Frp hele tiden har kjempet imot, sier Fjærvoll.

Kommentarer til denne saken