Gå til sidens hovedinnhold

Oslo får bronseplass i miljøkåring

Oslo er kåret til tredje beste by etter København og Stockholm i en undersøkelse av miljøtilstanden i europeiske hovedsteder.

OSLO: Oslo scora best av alle på klimagass og energi, og høyt på bygningskvalitet, miljøledelse, transport og avfall/arealbruk, skriver byrådet i en pressemelding.

Det er Economist Intelligent Unit på vegne av Siemens som har kartlagt miljøtilstanden og miljøarbeidet i 30 europeiske hovedsteder i en undersøkelse kalt European Green City Index.

Undersøkelsen er basert på 30 ulike miljøindikatorer på områdene CO2 energi, bygningsstandard, transport, vann, avfall og arealbruk, luftkvalitet og miljøledelse.

Byrådet fornøyd

Plasseringen som tredje best har sammenheng med den høye andelen bruk av fornybar energi fra vannkraft og biobrensel. Oslo scora middels på luftkvalitet og vann. Dette skyldes relativt høye konsentrasjoner av NO2 og høyere lekkasjeprosent i vann- og avløpsnettet enn mange andre hovedsteder, skriver byrådet. Men de sier seg fornøyd.

– Undersøkelsen bekrefter Oslos gode plasseringer i tidligere miljøundersøkelser, og inspirerer til å fortsette miljøarbeidet, skryter byrådsleder Stian Berger Røsland.

Skal bli bedre

For å slå naboene i sør og øst, peker Røsland på at byen må bli ferdig med det kretsløpsbaserte avfallsystemet, og redusere lekkasjene i vann- og avløpsledninger.

– Vi må også redusere luftforurensningen av NO2 fra oljefyring og biltrafikk, slik vi har klart med svevestøv. Jeg inviterer næringslivet og innbyggerne til å bli med på en dugnad for et enda bedre oslomiljø, sier byråden videre.

Undersøkelsen viser at byer med høy levestandard scorer høyere enn byer med lavere levestandard, og mindre hovedsteder scorer noe bedre enn større, fremgår det i pressemeldingen.

Reklame

Er dette årets beste påskeegg?