Gå til sidens hovedinnhold

Oslo-folk er refleksverstinger

Oslo-folk er desidert dårligst i hele landet på å bruke refleks, viser undersøkelse.

OSLO: Ifølge undersøkelse gjennomført av YouGov på vegne av Codan Forsikring svarer mer enn hver tredje Oslo-borger at de ikke bruker refleks i når de er ute i vintermørket.

Av de spurte i Oslo svarer 34 prosent at de ikke bruker refleks, mens det på landsbasis er 27 prosent som ikke bruker refleks.

Les også: På Bøler skole bruker alle refleks – nå skal barna hjelpe foreldrene

Vest er best

Det er tredje året på rad at Codan gjør en landsomfattende undersøkelse av refleksvaner. Tusen personer er spurt.

“Som vanlig” er det Oslo-folk som er de dårligste til å bruke refleks. I hovedstadsområdet svarer omtrent to tredjedeler at de bruker refleks, mens vestlendingene er klart flinkest.

Siden i fjor har andelen Oslo-folk som ikke bruker refleks gått ned med 10 prosentpoeng. Til tross for denne utviklingen er det ifølge forsikringsselskapet fremdeles langt igjen.

Les også: Lions vil at du skal synes i mørket

Én av fem mener det er lyst nok i Oslo

I Oslo svarer 20 prosent av de som ikke bruker refleks at dette er fordi de mener det er såpass lyst at de ikke trenger det.

– Dette er en falsk forsikring. I vintermørket reduseres sikten betydelig, selv nå som det har kommet snø, sier Mari Bræin Faaberg, informasjonssjef i Codan Forsikring.

Med refleks på er fotgjengere synlige for bilister på 125 meters avstand. Uten refleks reduseres det til 20 meter. Faren for å bli påkjørt reduseres med 85 prosent med refleks på, viser tallene fra forsikringsselskapet.

– Det er veldig positivt at flere nå har oppdaget fordelen, og bruker refleks når de er ute i mørket. Selv om bilistene selvsagt har ansvaret for å ha god oversikt når de kjører, har vi som myke trafikanter også et ansvar for å bli sett. Det skal så lite til, sier Faaberg.

Les også: – Det er ikke det at det ikke er kult, jeg bruker bare ikke refleks

Mange glemmer

Mange nordmenn har faktisk ikke reflekser, og hele 17 prosent av de spurte oppgir dette som årsak for at de går uten.

Selv om de fleste har reflekser hjemme er det ingen garanti for at de brukes.

– Hver tredje som ikke bruker refleks svarte at det var fordi de glemte det. Mitt tips er å henge en refleks på innsiden av døren nå om vinteren, så husker man kanskje å ta den på når man går ut. Aller helst bør man feste reflekser i alle ytterplagg som brukes om vinteren, sier Faaberg.

Denne uken deltar Codan Forsikring sammen med Statens Vegvesen på Abildsø for å øke kunnskapen om refleks.

Reklame

Enormt salg på alt du trenger til løping