Saken oppdateres.

- Jeg kan bekrefte at det midlertidig blir forbudt å servere alkohol i Oslo, sier pressekontakt i byrådsavdeling for Næring og eierskap, Ninja Sandemose, til Nettavisen.

Hun oppgir at det per nå ikke er kjent hvor lenge forbudet vil vare. Senere lørdag kveld presiserer næringsetaten at tiltaket gjelder inntil videre.

Det var NRK som først meldte om saken.

Følg med: Nettavisens nyhetsstudio følger koronavirus-utviklingen fortløpende

Årsaken til det drastiske tiltaket er observasjoner som er gjort fredag og lørdag, på ulike serveringssteder flere steder i Oslo, som viser at de ikke klarer å følge smittevernsreglene.

Forbudet gjelder fra klokken 20.30 lørdag kveld. Serveringssteder kan fortsatt tilby matsservering.

400 observasjoner

– Vi har fulgt situasjonen i utelivet tett gjennom dagen og stenger nå ned all alkoholservering. Mange av stedene som fortsatt holder åpent og serverer alkohol overholder ikke smittevernsreglene – og det har ikke blitt bedre, men snarere verre det siste døgnet, sier næringsbyråd Victoria Marie Evensen, som er ansvarlig for skjenkepolitikken i Oslo.

Næringsetaten gjennomførte drøyt 400 observasjoner fredag og har fortsatt kontrollvirksomheten i dag.

– Vi er glade for at de aller fleste steder er med på dugnaden og har valgt å stenge. Det er drøyt 50 steder med skjenkebevilling som ikke tar regelverket på alvor. I tillegg ser vi at aktører som har holdt stengt til nå, åpner igjen. Denne utviklingen må stoppes, sier Evensen.

Byrådsleder Raymond Johansen understreker at dette var varslet:

– Gjennom de siste dagene har vi sett at både utesteder og innbyggere ikke følger smittevernreglene. Vi har sett for mange eksempler på serverings- og skjenkesteder som ikke følger reglene. Derfor tar vi nå dette grepet, som vi varslet allerede på fredag, sier Johansen.

Byrådsleder Raymond Johansen oppfordrer hver og en til å tenke seg nøye om før de velger å ikke bli hjemme.

- Vi har sett eksempler på folk som tar med seg alkohol og tar seg til rette på uteserveringen på stengte utesteder. Hver og en av oss har et ansvar for å ta vare på flokken vår. Det gjør vi ved å følge råd og regler. Bare på den måten vi kan komme oss gjennom dette, og få bylivet og hverdagslivet tilbake til normalt. Vi må ta vare på hverandre ved å holde avstand, avslutter Johansen.

Advarte fredag

Johansen advarte på en pressekonferanse fredag om at et forbud kunne bli innført på kort varsel.

– Vi gir serveringsstedene og kundene en sjanse. Men hvis serveringsstedene ikke respekterer smittereglene gjennom helga, vil vi gjøre det, sa han.

Dette er bransjens siste sjanse, advarte han.

– Vi følger situasjonen gjennom helga nøye og vil ikke nøle med å innføre full skjenkestopp i Oslo. Politiet har satt inn ekstra ressurser til kontroll og stenging, hvis det blir nødvendig, sier han.

Ifølge de nye smittevernreglene er det kun serveringssteder med matservering får lov til å være åpne. I Oslo må alle steder med skjenkebevilling stenge senest klokken 21. Gjester og personell må holde minimum én meters avstand.