Gå til sidens hovedinnhold

Oslo forlenger sosial nedstenging - kommer med nødrop fra næringslivet

Oslo-byrådet forlenger sosial nedstenging fram til 14. desember og kommer samtidig med et nødrop til regjeringen.

OSLO (Nettavisen): En utflating av smittetallene for Oslo som helhet gjør Oslo-byrådet til forsiktige optimister, men tallene er fortsatt «altfor høye» slår de fast.

Se video øverst: Raymond Johansen tar innvandrer-grep - og kommer med en krystallklar beskjed om julen

- Byrådet har besluttet å videreføre den sosiale nedstengingen av Oslo fram til mandag 14. desember. Da vil vi gjøre en ny vurdering basert på utviklingen av smittetallene, sa byrådsleder Raymond Johansen (Ap) da han innledet på torsdagens pressekonferanse. Her deltok også Robert Steen og oppvekst- og kunnskapsbyråd Inga Marte Thorkildsen.

Nødrop for næringslivet

Der kom han også med det han kalte et nødrop til regjeringen og ba om en egen tiltakspakke for næringslivet i Oslo:

- Vi trenger en egen tiltakspakke for Oslo, spesielt rettet inn mot uteliv og reiseliv. Det er ekstremt viktig at kompensasjonsordninger treffer de som er hardest rammet, sa Johansen.

- Jeg håper regjeringen svarer på vårt nødrop og gir en overlevelsesgaranti til bedrifter som var oppegående før pandemien rammet, sa byrådslederen.

- Det som gjør Oslo til Oslo er utelivet, serveringsbransjen, hoteller. Mange har drevet på marginen. Vi frykter at enda flere vil stenge ned. Da er det aktører med muskler som står klare til å overta, men det vil gjøre Oslo til en mindre mangfoldig by, svarte Johansen på spørsmål fra TV 2.

- Episenteret i Groruddalen

Johansen uttrykte glede over smittetall som går ned, men bekymring for utviklingen i deler av hovedstaden:

- Den kraftige økningen vi har hatt i over en måned har stoppet opp. Forhåpentligvis vil smitten snart begynne å synke som resultat av de svært strenge tiltakene som gjelder i Oslo, sa Johansen, men understreket at man ikke har noen garanti.

- Jeg er veldig bekymret for utviklingen i deler av byen. Episenteret for smitten i Oslo har havnet i våre østlige bydeler, særlig i Groruddalen. Her er det flere som bor tettere og flere som jobber i serviceyrker. Det gjøres et enormt informasjonsarbeid for å treffe hele befolkningen med tilpasset informasjon, sa Johansen.

Han minnet om at alle som vil nå kan teste seg i Oslo kommune og at det er gratis.

- Vi vil så langt det er mulig unngå nedstenging av Oslo-skoler, sa videre.

Les Stavrums kommentar: Innvandrer-bydelene på topp i koronasmitte, men folk beveger seg omtrent som før

Tallene for nye smittetilfeller per døgn i Oslo har beveget seg ned fra en foreløpig topp siste uke. De siste to ukene har meldte tilfeller i Oslo vært stabilt, men smittetrykket er økende i flere av Oslos bydeler, som Alna, Stovner og Grorud.

I uke 46 og 47 hadde Oslo 336 meldte smittetilfeller per 100.000 innbyggere. Antall positive tester i uke 47 var 5,5 prosent.

- Vi ser at det er ulike smittetall i Oslo og ser høye tall særlig i Groruddalen. Vi må klare å ha enda mer målrettede tiltak, uttalte Oslos byrådsleder Raymond Johansen (Ap) til NRK Nyhetsmorgen torsdag.

Raymond Johansen bekreftet før pressekonferansen at kommunen vurderer å innføre innstramminger på skoler i enkelte deler av hovedstaden, men noen slike innstramminger kom altså ikke i denne omgang.

Flere kommuner har varslet nye krise- og beredskapsmøter denne uken for å diskutere de tiltakene som presenteres i Oslo torsdag. Flere kommuner på Romerike har tidligere fulgt Oslos tiltak.

Smitterate på 750

Bydel Grorud, med 27.000 innbyggere, har nå den høyeste smitteraten med 750,7 smittetilfeller per 100.000 innbyggere siste 14 dager. I denne perioden har Grorud registrert 208 nye smittetilfeller.

Det høyeste antallet nye smittetilfeller er det bydel Alna som har, 281. Her er smitteraten 564,2.

Grorud gikk onsdag forbi bydel Bjerke målt i smitterate. I Bjerke er trenden fallende. De siste tallene viser 691,2 smittetilfeller per 100.000 innbyggere de siste to ukene for Bjerke.

Til sammenligning er smitteraten for Norge nå 147,6, mens Groruds smitterate nå er på nivå med Portugal (792,9), om vi ser på tallene fra det europeiske smittevernbyrået ECDC. I Sverige er tilsvarende tall 616,7.

Støtter strenge tiltak i Oslo og Bergen

Statsminister Erna Solberg, som på regjeringens pressekonferanse onsdag ba folk holde ut, sa hun stiller seg bak de strenge tiltakene som er innført blant annet i Oslo og Bergen og områdene rundt.

- Så vet vi at det kan komme justeringer i lokale tiltak, sa Solberg.

I Bergen er 12 kommunale skoler rammet av korona, og onsdag opplyste kommunen at 586 elever og 57 ansatte er i karantene, melder Bergensavisen.

Om de nasjonale smitteverntiltakene som ble innført tidlig i november, uttalte Solberg dette:

- Før vi kan lette på tiltakene må vi ha en tydelig nedgang som viser at vi har fått bedre kontroll med smittespredningen enn nå.

Les også: Solberg: Vi må vente minst tre uker før tiltakene kan lettes

Flest i alderen 20 til 29 år

Torsdag ble det meldt 176 nye koronatilfeller i Oslo siste døgn. Snittet den siste uken er 166 smittede per dag.

Antall smittede siste døgn er 14 flere enn dagen før. Samme dag i forrige uke ble det registrert 189 smittetilfeller.

De siste 14 dagene er det registrert 2467 nye smittetilfeller i Oslo, viser nye tall fra kommunen.

Det er fremdeles flest i aldersgruppen 20 til 29 år som blir smittet, der antallet de siste 14 dagene er 559.

Les også: Smittetallene i Oslo flater ut - denne bydelen skiller seg ut

Reklame

Er dette årets beste påskeegg?

Kommentarer til denne saken