*Nettavisen* Nyheter.

Oslo Freedom Forum-deltaker søker asyl

Den palestinske bloggeren og forfatteren Iyad El-Baghdadi ber om politisk asyl i Norge etter å ha deltatt på Oslo Freedom Forum.

Onsdag holdt El-Baghdadi, som er statsløs palestiner, sitt innlegg på menneskerettighetskonferansen i hovedstaden. Torsdag eller fredag leverer han sin asylsøknad.

Advokat Jostein Løken bekrefter overfor NTB at han bistår El-Baghdadi med søknaden, men vil ikke si noe mer om saken før han har satt seg mer inn i den.

El-Baghdadi selv håper søknaden raskt vil bli godkjent og at kona og deres fire måneder gamle sønn, som han knapt har sett, også skal få flytte hit.

Den statsløse palestineren har for tiden oppholdstillatelse i Malaysia, men føler seg ikke trygg der.

Deportert til Malaysia

El-Baghdadi har bodd hele sitt liv i De forente arabiske emirater. Men som mange etterkommere av palestinske flyktninger, har han ikke statsborgerskap, verken der eller i noe annet land. I april fikk 37-åringen beskjed om at han ikke lenger var ønsket i Emiratene, og ble sendt til Malaysia, et land han ikke har noen tilknytning til fra før.

Fordi han ikke hadde identitetspapirer som Malaysia ville akseptere, levde han tre uker på flyplassen i Kuala Lumpur. Ved hjelp av gode kontakter fikk han imidlertid nye palestinske papirer, og dermed oppholdstillatelse i Malaysia.

Først i forrige uke fikk han møte sin sønn for første gang, da kona kom etter. Nå håper han neste gjenforening vil skje i Norge.

– Jeg har bare vært sammen med sønnen min i tre dager, forteller El-Baghdadi til NTB.

Motrevolusjon

Hvorfor han ble deportert fra Emiratene, har han ikke fått noe svar på.

– Jeg ble tatt med til en politistasjon og satt i fengsel. Deretter fikk jeg valget mellom å bli værende i fengselet, eller å reise til Malaysia, forteller han til NTB. Pågripelsen skjedde dagen etter at hans gode venn, den anerkjente egyptiske bloggeren og aktivisten Bassam Sabry, døde i det som tilsynelatende var en ulykke.

El-Baghdadi sier han før deportasjonen ikke hadde kritisert Emiratene, og at han hele sitt liv har hatt et positivt forhold til myndighetene. Men han har skrevet kritisk om utviklingen etter den arabiske våren, særlig i Egypt.

– De forente arabiske emirater og Saudi-Arabia er de viktigste støttespillerne til motrevolusjonen, sier han.

Selv om emiratene er et progressivt land, frykter de en demokratisk utvikling i regionen, hevder El-Baghdadi. Emiratene har støttet de militære som har gjenerobret makten i Egypt.

Ytringsfrihet

Ifølge palestineren selv har FNs høykommissær for flyktninger (UNHCR) fortalt ham at han ikke vil være trygg i Malaysia, i hvert fall ikke hvis han fortsetter å ytre seg kritisk om sitt tidligere hjemland. Han frykter Emiratene med sin pengemakt kan sørge for å få ham deportert eller fengslet nok en gang.

– Malaysia er et svært korrupt land, påpeker El-Baghdadi.

Han ønsker derfor å bosette seg i Norge, hvor han både kan føle seg trygg og ytre seg fritt.

– UNHCR sier at dersom jeg blir i Malaysia, må jeg holde munn, sier 37-åringen.


Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.