Se Johansens advarsel på pressekonferansen i vinduet øverst!

– Det er en krevende situasjon som skaper uro og bekymring, sier Johansen om tirsdagens smittetall og situasjonen med omikronvarianten luskende.

Les også: Støre med tydelig beskjed til de som krever strengere tiltak

Mandag ble det nemlig registrert 831 nye smittetilfeller i Oslo. Det er det høyeste som noen gang er registrert i hovedstaden.

– Nå er over 80 prosent av befolkningen over 18 år i Oslo fullvaksinert. 90 prosent har fått minst én dose. Vi har oppnådd en svært god vaksinedekning. Nå kan vi holde samfunnet åpent samtidig som vi holder kontroll over situasjonen, sier han videre og legger til:

– Oslo kommune tar denne situasjonen på det aller høyeste alvor.

Han sier håndteringen av Omikron, som trolig allerede er i Norge, får konsekvenser i Oslo.

– Vi hever nå beredskapen i Oslo kommune til nivå 3, noe som er den høyeste beredskapen i kommunen. Det betyr blant annet at vi setter sentral kriseledelse for å sikre effektiv informasjonsdeling og koordinering av vår innsats, sier Johansen.

Les også: Norge har klart seg bedre enn europeiske land med strenge tiltak. Dette tror Støre er årsaken

– Høyeste prioritet

Johansen legger til at en tredje dose for de som er over 65 år nå er det viktigste å fokusere på.

– Dette er vår høyeste prioritet nå, sier han.

Likevel advarer byrådslederen at om ikke folk følger anbefalingene, kan det bli påbud.

– Vi overvåker nå munnbind-bruken. Dersom anbefalingen ikke overholdes, vil vi løpende vurdere et påbud, sier Johansen.

Han poengterer likevel at man skal unngå inngripende smitteverntiltak.

– De fleste inngripende smitteverntiltak har store, store negative konsekvenser for samfunnet, økonomien og arbeidsplasser, sier byrådslederen og fortsetter:

– Derfor vil vi gjøre alt vi kan for å hindre en nedstenging av byen vår. Gjør vi mer enn det som en nødvendig og forholdsmessig kan det gjør stor, stor skade.

Les også: Tre mistenkte omikron-tilfeller i Norge

Julebord-beskjed

Blant det som opptar folk flest i dissse tider, er spesielt om man fortsatt kan gjennomføre julebord. Der er Johansen tydelig.

– Vi har ikke noe forbud mot å gå ut og spise og hygge seg, det håper jeg folk kan gjøre, sier han og understreker at «julebord er helt forsvarlig å gjennomføre».

– Hvis jeg sier «ikke gå på julebord, ikke gå på restauranter og i butikkene», da er vi i ferd å stenge ned byen. Den situasjonen ønsker ikke vi å komme i, fortsetter Johansen.

Men han minner om at de som er syke, skal holde seg hjemme og at folk bør unngå å håndhilse og klemme.

Ville ha munnbindkrav

I sitt siste faglige grunnlag til regjeringen oppfordrer Helsedirektoratet kommuner med økende smittepress om å anbefale at folk reduserer antall nærkontakter. De ber også kommunene om å vurdere påbud om begrensninger av antall personer på arrangementer.

Helsedirektør Bjørn Guldvog presiserer overfor Aftenposten at det er Oslo selv som må komme med de tiltakene de mener er riktige.

I forrige uke kom byrådsleder Raymond Johansen (Ap) med en anbefaling om at alle innbyggerne igjen bruker munnbind i kollektivtransporten, på kjøpesentre, i butikker og i taxi.

Høyres gruppeleder Anne Haabeth Rygg gikk i forrige uke ut i Avisa Oslo og ba byrådet om å i stedet innføre krav om munnbind og å oppfordre folk til å holde avstand. Hun ba også om at det vurderes å innføre koronapass ved julekonserter og lignende arrangementer.