Gå til sidens hovedinnhold

Oslo innfører rødt nivå på ungdomsskoler

Oslo kommune innfører rødt smittevernnivå på alle ungdomsskoler i Oslo fra og med tirsdag. Samtidig spår byrådsleder Raymond Johansen tvil om lettelser på tiltak før jul.

Se video fra pressekonferansen i vinduet øverst!

– Vi innfører fra og med i morgen rødt smittevernnivå i ungdomsskolen i Oslo, sa Johansen på byrådets pressekonferanse klokken 15 mandag.

Les også: Sverige strammer kraftig inn: – Uten side­stykke i moderne tid

Rødt nivå innebærer blant annet at barna må deles inn i mindre kohorter og at kontakt mellom dem skal unngås. Man skal også forsøke å ha en meters avstand mellom elever og ansatte.

Ser økende trend

Johansen sa at det den siste tiden har vært en økende smittetrend blant ungdommer.

– Vi ser at mange skoler i Oslo har smitte blant ansatte og elever, og et betydelig antall er i karantene. Vi kan ikke risikere at smitten sprer seg blant ungdommer mens resten av samfunnet er stengt ned. Ungdommer bor stort sett hjemme med foreldre og søsken, og det aller meste av smitte skjer nettopp i hjemmet, sa Johansen.

- Akkurat nå peker smittepila rett til værs. Det kan gå fra vondt til verre, sier Johansen.

Forbudet vil derimot ikke gjelde barnskolene og heller ikke utendørs aktiviteter.

- Lite realistisk

Oslo byråd skal ta en ny vurdering 1. desember av koronasituasjonen i hovedstaden. Da skal det avgjøres hva slags tiltak som skal gjelde i tiden inn mot jul.

- Å tro at man vil åpne opp helt før jul, er lite realistisk. Vi må nok forberede oss på at mange av tiltakene vil vare en stund, sier Johansen.

Han legger derimot til at han håper det vil bli mulig å lette på de mest inngripende tiltakene snart.

Johansen mener det er meningsløst å gi enkeltgrupper skylda for koronaspredning og advarer mot å «bruke pekefingeren».

– Som jeg har sagt mange ganger: Vi er alle like skyldige eller uskyldige i at smitten sprer seg, mener han.

Les også: Selskapet Moderna sier at koronavaksinen deres er 94,5 prosent effektiv

Ungdommer mest utsatt

– Gjennom pandemien har mange grupper fått pekefingeren rettet mot seg. Folk har vært irritert på at andre ikke tar smittevernet nok på alvor, de som går for tett, sitter for tett, reiser for mye, håndhilser eller klemmer. Jeg er veldig klar på at alle har et personlig ansvar for å bidra til å bremse smittespredningen. Men det blir meningsløst å gi enkeltgrupper i Norge skylda for at viruset har spredd seg i hele verden fra et marked i Wuhan, fortsatte Johansen.

De siste 14 dagene har det vært 2107 smittetilfeller i Oslo, viser kommunens egne tall. Det siste døgnet var det 105 nye smittede, noe som er en nedgang fra 178 døgnet før der igjen.

Nå er det aldersgruppen 16-19 år som er størst representert per 100.000 innbyggere.

Reklame

Comfyballs tømmer lageret: Halv pris på alle boksere

Kommentarer til denne saken