Gå til sidens hovedinnhold

Oslo kan få eget torg

Beboerne jubler etter at Venstre nå lanserer et forslag om å gjenopplive Oslo torg.

GAMLEBYEN: - Det er kjempeflott at noen tar tak i dette, smiler Øyonn Groven Myhren.

Sammen med Mads Wam Schneider representerer hun beboerforeningene i Gamlebyen, som nå jubler over at Venstre har kommet med et privat forslag til bystyret om å gjenskape Oslo torg.

Fikk støtte fra byråden

For forslaget kommer opprinnelig fra beboerne. Groven Myhren har i lang tid gått i spissen for at Oslo torg skal gjenoppstå, og hun mener det vil gi et løft til hele Gamlebyen, som i lang tid verken har hatt særlig mye næringsliv eller butikker.

I fjor høst fikk hun også støtte av byråd Merete Agerbak-Jensen (H) om at et løft i Gamlebyen er på sin plass.

Oslo torg stammer helt tilbake til middelalderen, da det lå omtrent der Bispegata og Oslo gate i dag krysser hverandre. I følge historien skal dette ha vært byens viktigste markedsplass til omkring 1640.

Vil fjerne bussene

Men for at torget skal gjenoppstå må trafikken vike. Beboerne ønsker i størst mulig grad å fjerne både bil- og busstrafikk fra Gamlebyen, noe som også er i samsvar med deres forslag for helhetlig trafikkplan for Gamle Oslo.

- Busstrafikken i Gamlebyen er elendig disponert for beboerne. Vi ønsker at de skal gå hovedveiene. Men Samferdselsetaten tviholder på denne løsningen, som gir rystninger i kulturminnene, sier Groven Myhren.

- Nå er det like før jeg begynner å grine, ler Kjell Veivåg (V), men legger til at det i Venstres forslag ikke er lagt opp til å fjerne busstrafikken.

- Vi har ikke tatt stilling til det. Vi ber om en utredning, så får vi se hva det fører med seg. Venstre er opptatt av å bevare gode kollektivløsninger, sier han.

- Men det er klart at vi ikke kan ha en gamleby uten torg. Her er det en historisk dimensjon, en byutviklingsdimensjon og en beboerdimensjon, sier Veivåg, og får støtte fra beboerne, som mener det er lite som skal til for at torget blir en realitet.

- Lite som skal til

- Jeg tenker at det er så lite som skal til for at dette blir realisert. Det er enkle grep som skal til for å få til noe stort, sier Mads Wam Schneider, som sammen med de andre beoberforeningene har laget et eget forslag til alternative busstraseer. Beboerne ønsker imidlertid å bevare trikkelinja.

- Trikken blir som et vikingskip som seiler gjennom torget, smiler Groven Myhren.

Etter planen skal torget rustes opp innen 2014. Da skal Oslo feire 700-årsjubileum som hovedstad.

- Og da må vi jo feire, sier Groven Myhren.

- Ja, det synes jeg vi skal. Fra mitt synspunkt så er torget bra, men det aller viktigste er å knytte sammen de ulike delene av middelalder-Oslo, sier Veivåg.Kjell Veivåg (V)

Reklame

Slik gjør du bålpannen om til en pizzaovn