Gå til sidens hovedinnhold

Oslo kommune innfører lettelser i koronatiltakene

Hovedstaden åpnes forsiktig opp.

Se byrådsleder Raymond Johansen (Ap) opplyse om lettelsene her:

OSLO RÅDHUS (Nettavisen): - De siste ukene har vi levd med ekstremt strenge tiltak, samtidig som smittetallene jevnt og trutt har gått nedover, sier byrådsleder Raymond Johansen (Ap) under pressekonferansen.

Det har ikke vært så lave smittetall siden slutten av oktober, med unntak av juleuka.

- Det gjør at det blir rom for en gradvis og kontrollert gjenåpning, sier Johansen.

Han opplyser at det fra og med onsdag 3. februar vil bli flere lettelser i Oslo.

- Butikker og serveringssteder kan åpne igjen. Kjøpesentrer og varehus må holde stengt, med unntak av matbutikker, apotek, Vinmonopolet og andre virksomheter. Barnehager og barneskoler går tilbake til gult nivå. Det samme vil ungdomsskoler. Videregående skoler vil derimot fremdeles være på rødt nivå, sier Johansen.

Han sier at den organiserte barne- og ungdomsidretten nå åpner igjen. Fritidsaktiviteter for barn til og med ungdomsskolealder vil også være mulig, både innendørs og utendørs.

- Oslo kommune er strengere enn de statlige lettelse på kun to områder: Vi velger å holde videregående skoler på rødt nivå, og vi åpner ikke for fritidsaktivitet for de som går på videregående skole opp til 20 år.

Treningssentrene forblir stengt i hovedstaden.

Byrådslederen sier han skulle ønske han kunne komme med flere gode nyheter.

Dette er lettelsene

Fra og med onsdag 3. februar innføres disse lettelsene i Oslo kommune:

  • Barnehager, barneskoler og ungdomsskoler går fra rødt til gult tiltaksnivå.
  • Fritidsaktiviteter og idrett åpnes for barn opp til og med ungdomsskolealder, både innendørs og utendørs, men cuper og kamper vil fremdeles være forbudt.
  • Toppidretten kan gjenoppta organisert trening, og det åpnes for organisert aktivitet utendørs for ungdom og vokse fra videregående skole og oppover.
  • Bibliotekene gjenåpnes.
  • Svømmehaller og liknende anlegg åpner for skolesvømming, organiserte svømmekurs og organisering svømmetrening for barn og unge til og med ungdomsskolealder.
  • Butikker og serveringssteder åpner, men i tråd med nasjonale regler skal kjøpesentre og varehus fortsatt holde stengt (med unntak av matbutikker, apotek, vinmonopol og andre virksomheter som det er gitt unntak for).

Snart besøk hjemme

Lørdag ble det klart at besøksnekten i blant annet Oslo oppheves fra og med 3. februar. Den erstattes med den nasjonale anbefalingen om at man maks kan ha besøk av fem personer.

– Vi åpner opp for at du kan ha besøk av inntil fem gjester, og det gjelder også for ungdommer, sier barne- og familieminister Kjell Ingolf Ropstad (KrF).

Den nasjonale anbefalingen sier at det er viktig å begrense sosial kontakt og ikke ha besøk av flere enn fem gjester i tillegg til dem som allerede bor sammen. Barn i barnehage og barneskoler kan ha besøk fra egen kohort.

Se video med helsebyråd Robert Steen:

61 tilfeller av britisk virusmutasjon bekreftet i Oslo

61 tilfeller av den britiske mutasjonen av koronaviruset er påvist i Oslo, opplyser helsebyråd Robert Steen. Seks av tilfellene har uavklart smittekilde.

Antall tilfeller er 20 flere enn søndagens oppdatering fra FHI.

Sju av tilfellene er funnet på sykehjem, mens de resterende 54 er rapportert fra kommunens bydeler.

– De fleste er knyttet til utenlandsreise, utbrudd i andre kommuner eller nærkontakter av disse, sa Steen på en pressekonferanse mandag.

- Leve i stor usikkerhet

Oslo kommune har vært under strenge restriksjoner og sosial nedstenging siden starten av november. Hovedstaden har også vært under en tilnærmet full «lockdown» i over én uke, etter at det ble strammet inn ytterligere på grunn av frykt for et utbrudd av den britiske virusvarianten.

- Vi må leve med relativt stor usikkerhet i ukene som kommer, sa byrådsleder Raymond Johansen (Ap) for noen dager siden.

Les også: Helseforsker slår alarm om tapte liv fordi koronavaksinen prioriteres feil

Flere bransjer blør

Johansen har hele veien bedt regjeringen om målrettede tiltakspakker for servering, utelivs- og reiselivbransjen som blør økonomisk i hovedstaden, siden det nærmer seg tre måneder med sosial nedstenging i hovedstaden.

Les også: Norge kan få hundretusener av ekstradoser fra Pfizer

- Flere bransjer har i realiteten fått næringsforbud av regjeringen. Mange innenfor uteliv og reiseliv har blitt permittert både en og to ganger, mens andre har mistet jobben. Vi må gi arbeidsfolk tryggheten tilbake, sa byrådslederen i forrige uke.

I flere av Oslos bydeler er arbeidsledigheten nå på over sju prosent. Arbeidsledigheten i hovedstaden er den høyeste i landet.