Ifølge tall fra Eiendomsmegler Krogsveen har boligprisene i Oslo steget med 7,4 prosent det siste året. Kvadratmeterprisen er på 91.197 kroner. Det betyr at en 30 kvadratmeters leilighet vil koste like over 2,7 millioner kroner.

På Torshov i Oslo selges nå en bolig på 39 kvadratmeter til en prisantydning på 3,5 millioner kroner. Leiligheten er imidlertid uten bad, slik at toalettet ligger i gangen og dusjen er installert inne på kjøkkenet. Toalettet kan måtte deles med en annen leilighet også, selv om denne har installert eget baderom i tillegg.

Selv uten et eget baderom, har interessen for boligen vært god, ifølge eiendomsmegler Eirik Jarlseth i Privatmegleren. Blant annet er leiligheten attraktiv fordi den har lave felleskostnader og fordi borettslaget er veldrevet, mener han. Han tror ikke på et fall i boligprisene, men sier det kan skje dersom utbudet av leiligheter blir høyt.

– Mange ønsker å skape noe eget. Det har de mulighet til her, både til eget kjøkken og for så vidt eget bad. Det er ingen hemmelighet at nordmenn er i verdenstoppen når det gjelder oppussing, sier Jarlseth, og understreker at boligen på Torshov ikke er et rent oppussingsobjekt.

– Å ha dusjen på kjøkkenet og toalett på gangen er ikke så vanlig. Hva gjør dette med boligens attraktivitet?

– De fleste vil nok etablere et baderom her. De fleste i borettslaget har gjort det. Noen få har ikke gjort det, men jeg har solgt bolig på Torshov uten dette tidligere, sier Jarlseth.

– Det er jo ekstremt

Thea Olsen er forbrukerøkonom i Danske Bank.

Hun forteller at prisen i boligmarkedet godt kan falle, fordi høyere rentekostnader reduserer kjøpekraften.

– Samtidig vil det nok også i større grad være kamp om de små leilighetene, enn om de større. Slik det ofte er, sier Olsen til Nettavisen.

Når Olsen får høre om leiligheten på Torshov som selges til 3,5 millioner uten bad, sier hun:

– Det er jo ekstremt. Skal man lage et eget bad, må man jo også plusse på ganske mange hundre tusen.

– Du kaller det ekstremt, men det som avgjør hva en leilighet er verdt, er vel hva folk er villige til å betale?

– Det er jeg enig i, og slik vil det være i tiden som kommer også. Til syvende og sist er det betalingsevnen som bestemmer.

Stor Oslo-oversikt: Her har flest boligeiere tatt stor gevinst

– Rentene vil slå hardere

I takt med at rentene stiger, tror forbrukerøkonom, Olsen at det kan bli vanskeligere for førstegangskjøpere å få det boliglånet de ønsker. slik at trykket i markedet vil avta litt.

Økonomisk utvikling er likevel vanskelig å spå, og tidligere spådommer har enda ikke gått i oppfyllelse. Det er fortsatt knapt med boliger til salgs i mange byer, og dette har så langt holdt en hånd under markedet

– Man forventet at boligmarkedet skulle kjølne litt, men det har det ikke gjort i den grad man ventet. Vi har imidlertid ikke sett den fulle effekten av renteøkningene, og det heller ikke lenge til neste rentemøte. Rentene vil slå hardere, sier Olsen.

For dem som nå vurderer å kjøpe seg bolig, er det noen viktige ting å tenke gjennom før man skriver under, ifølge forbrukerøkonomen.

– Én ting er å komme inn på boligmarkedet. Å finansiere kostnadene som kommer med å eie, er en annen. Det må man ta høyde for. Men man har pleid å si at det vil være fornuftig å eie, dersom prisstigningen prosentvis er høyere enn renten man har på lånet sitt.

Man bør også prøve å kjøpe seg en leilighet som man ser for seg at man kan eie i minimum fem år. Kjøp en bolig som du kan bli boende i i lang tid, og som du ikke blir tvunget til å selge dersom det eksempelvis blir familieforøkelse eller annen endring i livssituasjon.

Ved å kjøpe en bolig med langt tidsperspektiv unngår du å bli tvunget til å selge på et dårlig tidspunkt i boligmarkedet ved at du kan bli boende i boligen, forteller Olsen.

– Hva med å leie bolig? Er det noen fordeler med det?

– Det er mindre risiko ved det. Det er kontraktbasert, men stort sett har du for eksempel ikke økonomisk ansvar om oppvask- eller vaskemaskinen ryker. Man kan også dele leiekostnaden med andre, som er mindre risikabelt enn å kjøpe noe med andre.