RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Oslo mater 88.000 rotter - se fettfesten her

(fettvett.no)
Sist oppdatert:
Det er ikke på låven rottene får maten sin.

Uten å tenke over det er du trolig med på å fø en rottebestand under beina dine.

Se video nederst i saken.

Ni av ti norske kommuner plages av rotter og tette avløp. Bare i Oslo heller innbyggerne ut så mye fett og mat i avløpet at minst 88.000 rotter livnærer seg av det, skriver fettvett.no.

Under Oslo er det cirka 2.200 kilometer med avløpsrør.

Undersøkelser fra København har vist at det bor cirka fire rotter per hundre meter i kloakken. De har ingen naturlige fiender og et rottepar kan få 800 til 1000 rotteunger i løpet av et år.

- Hadde alle vært flinke til å kaste matavfall og fett der det hører hjemme, ville vi vært spart for de enorme fettansamlingene i rørnettet som holder liv i store kolonier med rotter, sier overingeniør Vivi Paulsen i Vann- og avløpsetaten i Oslo kommune til Newswire.

En kilo fett hver
Målinger gjort i fjor viste at hver inbygger i Oslo, Bærum og Asker i gjennomsnitt helte ut en kilo fett gjennom året.

- Tidligere så vi en økning av fettutslipp fra restaurantene i desember. Nå kommer det mye fett fra privatboliger også. Problemene starter flere uker før jul, sier Paulsen.

Restaurantene har i flere år vært pålagt å samle opp fettet sitt i egne beholdere som de leverer blant annet på Bekkelaget renseanlegg. For privathusholdningene er det ingen slike pålegg, og ansamlingene i rørsystemet tyder på at mange koser seg med billig juleribbe lenge før jul, og at mye av fettet går rett ut i avløpet og ikke i søpla.

Nå har Bevas, Veas og kommunene Oslo, Asker og Bærum laget en felles nettside - fettvett.no - der du kan få råd og veiledning om hvordan du blir kvitt matfettet.

Vinterkulde og julemat
- Når fettet kommer ut i ledningsnettet, stivner det i rørene, slik at de kan blokkeres. Da har man et problem, sier rørleggermester Roger Kjær i Varme & Bad Gustavsen VVS. Foruten å være god veggsnack for rotter så fører fettet også til at rørene må spyles opp og i verste fall må rørene ut fra privatboliger byttes ut.

De største skadene må du betale for over vann- og avløpsregninger, men skjer skaden på det private nettet, kan du risikere å måtte betale hele utbedringen selv, særlig om rørene er gamle. Årsaken til fettproblemet er ikke bare av julematen, men også minusgradene som gjør at fettet stivner fortere i rørene.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere