I en pressemelding opplyser politiet at etterforskningen skal avdekke om uttalelsene er straffbare. Blant straffebudene er oppfordring til straffbar handling og hensynsløs atferd.

– Både avdekking og straffeforfølgning kan være virkningsfullt, men også andre tiltak som at politiets nettpatrulje patruljerer i kommentarfeltene på nett kan ha god forebyggende effekt. Trusler og hatefulle ytringer mot politikere og folkevalgte utgjør en alvorlig trussel mot vårt demokrati, sier politimester Beate Gangås.

Gjennom flere år

Lan Marie Nguyen Berg, som er byråd for miljø og samferdsel i Oslo, har vært utsatt for store mengder hets og trusler på internett i flere år.

Berg sa mandag til NRK at hun er lettet over at politiet nå undersøker om netthetsen hun har blitt utsatt for kan være straffbart.

– Jeg ble veldig glad da Oslo-politiet tok kontakt. Det føles som en tung bør er lettet fra våre skuldre, sier Lan Marie Berg til NRK.

Hun ble kontaktet av politiet søndag kveld.

Les også: Lan Marie Berg om mulig etterforskning: – En tung bør er lettet

– Etter så mange år med mye aggresjon og trusler på nett, så er det nesten umulig for oss enkeltpersoner å få anmeldt det og kartlagt det, sier hun til kanalen.

Hetsen har blitt en del av hverdagen hennes, og slik skal det ikke være, sier hun.

– Jeg er glad jeg ikke lenger tar meg så nær av det. Men vi må jobbe for at ikke andre må tåle det presset som jeg og andre har stått i, sier hun til NRK.

Setter pris på støtten

- Jeg har også satt stor pris på at mange, også politiske motstandere, har sagt tydelig ifra om at det ikke er greit med hetsende eller truende kommentarer. Tusen takk for omtanken. Det varmer, skrev Berg på Facebook.

Lørdag kveld uttalte olje- og energiminister Tina Bru (H) seg sterkt imot hetsen etter at Filter Nyheter-redaktør Harald Klungtveit la ut en skjermdump av en rekke hetsende kommentarer fra en Facebook-gruppe.