De siste årene har det vært et omfattende sikkerhetsopplegg i forbindelse med 17. mai-feiringen i Oslo, og i flere andre byer.
Det har vært forsterket vakthold med bevæpnet politi, gater som har vært sperret av busser og pansrede trailere.
Før årets feiring har politiet øvd mer på tekniske trusler, melder statskanalen Skjærtorsdag. I månedskiftet mars/april ble det gjennomført konkrete øvelser i å stoppe droner som kan være en trussel.
Øvelsene skal ha blitt holdt på øvingsområdet Mastemyr (i Oppegård, Akershus) og på Slottsplassen. Spesialister fra Forsvaret har også deltatt på øvelsene. Statskanalen skriver at øvelsene skal ha vært direkte knyttet til barnetoget i hovedstaden.
– Vi har ingen reell trussel om dette, men dette er ett av mange forebyggende tiltak politiet må vurdere og øve på, sier leder for Felles enhet for operativ tjeneste, politiinspektør Johan Fredriksen i Oslo politidistrikt.
Heller ikke i fjor var det konkrete terrortrusler i forbindelse mot 17. mai, uttalte Politiets sikkerhetstjeneste (PST).
Selv om det ikke er noen konkrete trusler, er det kjent at terrororganisasjonen Islamsk Stat (IS) har hatt en egen droneavdeling i en periode.
Fra arkivet: 17. mai-feiringen kan være et terrormål
– Det var ikke droner laget spesifikt for militære formål. Det de brukte var i større grad andre mer hjemmelagde løsninger, forteller han. Forskeren sier at selv om dronene var mer hjemmelagde ble de brukt til krigføring i form av overvåking, propagandaproduksjon og angrep, sier forsker Truls hallberg Tønnesen ved Forsvarets forskningsinstitutt (FFI) til statskanalen.
Fra arkivet: Politiet holder møte for å vurdere nye beredskapstiltak
Han har tidligere studert hvordan IS har brukt teknologi i sin krigføring.
Leder for 17. mai-komiteen i Oslo, varaordfører Kamzy Gunaratnam (Ap) har tillit til at politiet håndterer saken på en god måte.