Gå til sidens hovedinnhold

Oslo-politiet løser bare én av fem saker

Oslo (NTB): Oslo politidistrikt oppklarte i fjor kun én av fem forbrytelser, og stadig flere eldre saker hoper seg opp på politijuristenes bord.

Oppklaringsprosenten falt med 1,2 prosentpoeng til 21 prosent i fjor, viser en fersk rapport som Oslo statsadvokatembeter har fått fra Oslo-politiet.

Ved årsskiftet lå politiet dessuten etter med 10.535 restansesaker. Det er nesten 2.000 flere enn for to år siden. I samme periode har det skjedd en økning i restansene for eldre saker. For straffesaker eldre enn ett år er restansene nær doblet, fra 581 til 1.000.

– Utviklingen går fra vondt til verre hvis det ikke tas nødvendige grep. I fjor sto én av ti juriststillinger ubesatt. Der ligger mye av årsaken, sier leder Jan Olav Frantsvold i Oslo Politiembetsmannsforening til Aftenposten.

Førstestatsadvokat Morten Yggeseth i Oslo statsadvokatembeter er bekymret.

– Dette er uheldig for troverdigheten og tilliten til politiet. Liten oppklaring og treg saksbehandling har betydning for rettssikkerheten. Det er viktig at straffereaksjonen kommer raskt, både av hensyn til offeret og den skyldige. Det gjelder også henleggelser. Vi er i dialog med politimesteren som tidligere har oppgitt at situasjonen skyldes ressursproblemer, sier Yggeseth.

Politimester Anstein Gjengedal skylder på politijurister som nektet å gjennomføre en overtidsaksjon for å pynte på statistikken. Fagforeningsleder Jan Olav Frantsvold mener at ledelsen umulig kan ha blitt overrasket over overtidsnekten. Han viser til at juristene lenge har bedt om god bemanning hele tiden, fremfor skippertak av denne typen. (©NTB)

Reklame

Kurs: Slik handler du Bitcoin