Gå til sidens hovedinnhold

Oslo prøver ut selvbetjente bibliotek

Oslo vil prøve ut selvbetjente bibliotek ved to filialer. To filialer skal legges ned, går det fram av bibliotekplanen for Oslo.

OSLO (NTB-Trine Andersen): Kulturbyråd Hallstein Bjercke (V) la fram planen torsdag. Bibliotekplanen gjelder for årene 2014-2018 og har fått navnet Borgernes bibliotek.

Les også: Gir tommel opp for biblioteket på Furuset

– Bibliotekets samfunnsoppdrag er like relevant i dag som det var da Carl Deichmann la grunnlaget for det første norske bibliotek for 230 år siden. Men måten samfunnsoppdraget løses på, må tilpasses dagens og fremtidens medieteknologi, Hallstein Bjercke.

Gode erfaringer

Byrådet mener at en måte å tilpasse seg borgerne på, er å utvide åpningstidene ved å innføre selvbetjening i filialene. To av Deichmanskes filialer skal i løpet av 2014 bli selvbetjente utenom ordinær åpningstid. Lånerne kan da bruke lånekort og pinkode for å låse seg inn på biblioteket fram til klokken 22 på kvelden.

Biblioteket i Stavern, som er en filial av Larvik bibliotek, var først ute med selvbetjente bibliotek i Norge. Bibliotekfilialen startet med sitt selvbetjente bibliotek i september i fjor og er åpen hver dag fra klokken seks om morgenen til 22.00 om kvelden. I 30 av disse timene er biblioteket betjent, resten av tiden er biblioteket selvbetjent.

– Vi har bare positive erfaringer. Ingen har misbrukt ordningen, det har ikke vært noe hærverk, ikke noe svinn. Det er erfaringer vi er veldig glad for å kunne bringe videre, sa biblioteksjef Mette Kristin Gjerdrum i Larvik til NTB i januar.

I Danmark er antallet selvbetjente bibliotek mer enn fordoblet i løpet av de siste to årene. Hallstein Bjercke opplyser til Aftenposten at to tredeler av bibliotekene i København nå er selvbetjente, og også her er erfaringene gode.

Les også: Havnepromenaden – byens nye oppholdsrom

Les også: Deichmans nye hjem

Legges ned

I bibliotekplanen for de neste fire årene tas det til orde for å beholde filialer rundt om i hovedstaden, men det foreslås likevel å legge ned folkebibliotekets filialer på Nordtvet og Bjerke. Bjerke filial skal flyttes til Økern. Filialene på Rommen og Smestad skal omgjøres til rene skolebibliotek.

Dessuten foreslås det at barn og unge skal få en egen bibliotekfilial på Tøyen.

– Kanskje blir det som i Stockholm, der finnes et eget barne- og ungdomsbibliotek hvor voksne ikke har adgang, sier Hallstein Bjercke

Deichmanske bibliotek har et årlig besøk på 2,1 millioner og er den mest brukte offentlige kulturinstitusjonen i Oslo. Cirka halvparten av Oslos innbyggere bruker folkebiblioteket i løpet av et år, går det fram av en pressemelding fra Oslo kommune. (©NTB)