Gå til sidens hovedinnhold

Oslo-rektorer frykter ikke Justin Bieber-skulk

Fjorårets hysteri til tross: Rektorer i Oslo tar ingen forholdsregler når Justin Bieber inntar Oslo.

OSLO: – Det blir business as usual, sier rektor Petter Yttereng ved Bjørnholt skole, som er bekymret for masseskulk på sin skole.

Mens rektor ved en skole i Ålesund flytter tentamen for at elever skal få anledning til å gå på Justin Bieber-konsert, vil verken Yttereng eller andre Oslo-rektorer vi har snakket med gjøre seg umake for å tilfredsstille elevene.

Samtidig regner de med at klasserommene blir fylt på vanlig måte i de hysteriske maidagene.

Vi har alle friskt i minne kaoset som oppsto i fjor vår da fans av tenåringsidolet Justin Bieber nærmest satte Oslo sentrum på hodet, blant annet ved Operaen.

Ikke problemer i fjor

Assisterende rektor på Øraker skole, Marianne Hinze, forteller at hysteriet i fjor ikke var synlig i hennes klasserom. Også i år regner hun med at elevene holder seg på matta.

– Vi hadde ingen tilfeller av skulking sist, og regner ikke med noe særlig nå heller.

Hun medgir imidlertid at problematikken ikke har vært oppe til debatt i lærermiljøet.

– Vi burde kanskje snakke litt om det, medgir hun.

Demokrati i praksis

Kilden til bråket, rektor Roar Aasen ved Blindheim ungdomsskole i Ålesund, sa i Debatten torsdag at flyttingen av eksamen var et resultat av demokrati.

– Elevene visste at de ville slite med å konsentrere seg om prøven, og ba om å få den flyttet. Det er min oppgave å lære opp elevene i demokrati, gi dem innflytelse i skolen, og organisere den slik at elevene får best mulig utbytte av undervisningen, sa Aasen.

Viktig signal

Skolebyråd Torger Ødegaard sa i programmet at flytting av prøven gir et dårlig signal til elevene.

– Det er viktig å gi et signal om at vi må ha respekt for skolen som institusjon. Utdannelse er ikke noe du får, men noe du tar, sa Ødegaard.

Kunnskapsminister Kristin Halvorsen mener Ålesund-tilfellet viser elevene som ansvarlige.

– Elevene har gått den demokratiske veien for både å kunne gå på konsert og kunne gjennomføre en prøve. Jeg tror det har gitt elevene økt respekt for skolen. Og vi må ikke glemme at dette er barnebarna til generasjonen som besvimte av Beatles, sa Halvorsen.

LES OGSÅ:

Guttegjenger får skylden for Bieber-kaos

Fikk deng av Biebers livvakter

– Bieber er grunnen til at jeg står opp om morgenen