Oslo-sykehusene får ekstrabevilgning

Foto: Bjørn Sigurdsøn, NTB scanpix

Oslo-sykehusene får 300 millioner kroner ekstra på statsbudsjettet neste år.

23.09.11 21:25

NTB melder at Oslo-sykehusene får 300 millioner kroner over statsbudsjettet neste år.

Oslo universitetssykehus rapporterte i august at sykehuset kan ende med et negativt økonomisk avvik i forhold til budsjettet på 600 millioner kroner. De har derfor iverksatt knallharde effektiviseringstiltak, tiltak som har fått pasienter og ansatte til å reagere.

Denne uken gikk tillitsvalgte overleger på Oslo-sykehusene ut i Aftenposten og kritiserte Helse Sør-Øst og administrerende direktør Bente Mikkelsen. Ifølge de ansatte har ledelsen kun fokus på budsjettkontroll og ikke på kvalitet i pasientbehandlingen.

Årsaken til den økonomiske krisen er flere:

Oslo universitetssykehus hadde for høyt kostnadsnivå ved utgangen av 2010 og hadde dermed et stort underskudd også det året. Det har videre vært ekstraordinære kostnader knyttet til det ledelsen beskriver som «økonomisk tap på klinisk arbeidsflate».

Den viktigste årsaken er ifølge ledelsen likevel at man ikke har klart å redusere kostnadene i takt med den aktiviteten som er overført til Ahus og Vestre Viken.

Klinikkene har varslet en nedbemanning på 300 til 350 årsverk gjennom resten av 2011.

Helse Sør-Øst har gitt Oslo universitetssykehus lov til å styre etter et budsjett med underskudd på 400 millioner kroner i 2011. Men med et avvik på 600 millioner kroner, innebærer dette en risiko for et samlet underskudd på en milliard kroner. Dette må Oslo universitetssykehus i så fall ta opp som lån som senere må nedbetales med renter og avdrag.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.