Torsdag ble ansatte og beboere ved Kantarellen bo- og rehabiliteringssenter på Mortensrud i Oslo informert om at kommunen tar tilbake driften av det private sykehjemmet.

- Gjentatte ganger har vi sett at Arbeiderpartiet i Oslo har ofret velferd på ideologiens alter. Nå rekommunaliserer byrådet det femte sykehjemmet i Oslo, tordner leder av helse- og sosialutvalget i Oslo bystyre, Aina Stenersen (Frp) overfor Nettavisen.

Det er den private sykehjemsaktøren Stendi som har driftet sykehjemmet de siste sju årene.

Se eldrebyrådens tilsvar lenger ned.

Les også: Legger ned sykehjem - og tvangsflytter 83 eldre i Oslo: - Som lyn fra klar himmel

- Ideologisk plan

Stendis kontrakt går ut 31. mai 2022, og da vil kommunen ta over driften av sykehjemmets 72 langtidsplasser, 24 skjermede plasser og 23 dagsenterplasser.

- Sykehjem som tas tilbake i kommunal regi er ofte populære og godt drevet fra før av, og som beboere og pårørende er fornøyd med. Denne ideologiske planen bruker byrådet kommunens midler til, og flerfoldige millioner som kunne vært brukt på rehabilitering av skolebygg og økt satsning på mat på sykehjem, sier Stenersen.

Hun mener det byrådet gjør rett og slett ikke er «verdig».

- Å sette de eldre sin verdighet til side for ideologi er ikke verdig. Fremskrittspartiet ønsker å la de eldre selv få velge selv hvilke sykehjem de skal bo på enten det er privat eller offentlig drevet, og det offentlige skal betale, sier hun, og legger til:

- Nå har venstresiden med Arbeiderpartiet fått det som de vil i Oslo, og muligheten for valgfrihet fjernes mer og mer, og kommunen har nærmest monopol på hvor de eldre skal være. Dette tjener ikke brukeren, og de eldre fortjener å kunne velge selv.

Les også: 3500 avvik ved Oslos sykehjem - klart flest på kommunale

- Skal ikke berike seg

Før lokalvalget i 2019 lovde de rødgrønne partiene i Oslo at de skulle ta tilbake driften fra 11 private sykehjem de neste fire årene. Det vil si samtlige av de private sykehjemmene som i dag drives av kommersielle aktører i hovedstaden.

- Målet vårt er en best mulig eldreomsorg, ikke en billigst mulig. Eldreomsorg er et offentlig ansvar, og ikke noe man skal berike seg på, sier eldrebyråd Robert Steen (Ap) til Nettavisen.

Kantarellen bo- og rehabiliteringssenter er det fem sykehjemmet som Oslo-byrådet tar tilbake fra private drivere.

Les også: Disse 11 private sykehjemmene vil Oslo-byrådet ta styringen fra

- Vi mener det må være langt smartere måter å tjene pengene sine på, enn å systematisk forøke å sko seg på fellesskapet og velferden vår, sier Steen.

- 70.000 mer i lønn

Byråden lover samtidig bedre lønn for sykehjemmets ansatte.

- Dette er en gladnyhet, spesielt for medarbeiderne, som nå vil få bedre lønn og arbeidsvilkår, sier han, og legger til:

- I Oslo har flere hundre medarbeidere gått fra å være ansatt ved et kommersielt sykehjem til enten offentlig eller ideelt, med alt det betyr av bedre lønn, pensjon og arbeidsbetingelser.

Les også: Støre med kraftig advarsel mot svenske tilstander i eldreomsorgen

Steen viser til at det ved tidligere overdragelser, har en sykepleier i 100 prosent stilling gjennomsnittlig gått opp 73.000 kroner i lønn.

- Enkelte har gått opp mer enn 150.000 kroner, så det betyr noe hvem som styrer, sier han.

Stenersen tviler imidlertid på at alle vil gå opp i lønn.

- Når det gjelder påstander om lønn og pensjon er ikke bilde så enkelt venstresiden skal ha det til. Da kommunen tok over Madserudhjemmet viste det seg at enkelte der hadde høyere lønn enn kommunen betalte, også yngre lavtlønnede har en bedre pensjonsordning enn det de får i kommunale sykehjem , sier hun.

Stendi: - Vemodig

Stendi sier det er vemodig at de ikke får fornyet kontrakten med kommunen.

- Stendi har hatt gleden av å drifte Kantarellen i snart 7 år, og det er vemodig å gi sykehjemmet tilbake til Sykehjemsetaten nå som kontrakten vår går ut. Samtidig er vi veldig stolte av at det er et veldrevet sykehjem som vi nå leverer fra oss, sier Cathrine Rugås, områdedirektør i Stendi Senior, til Nettavisen.

Rugås viser til brukerundersøkelser som viser at 92,8 prosent av deres beboere er fornøyde med sykehjemmet - og at 91,9 prosent av de pårørende er fornøyd med den pleien og omsorgen som gis.

- Vårt motsvar til utsagn som «bestemor på anbud», er å vise til resultater i helse og trivsel for våre beboere, og ansatte som ønsker Stendi som arbeidsgiver, sier hun.