*Nettavisen* Nyheter.

Oslo universitetssykehus gir erstatning til filippinske sykepleiere

STRAFFES: Oslo Universitetssykehus, her illustrert ved Ullevål sykehus,

Oslo universitetssykehus nekter for å ha gjort noe straffbart da det fikk formidlet filippinske sykepleiere, men vil likevel betale dem erstatning. Tirsdag kommer saken opp i Høyesterett.

– Sykehuset ønsker ikke å ramme sykepleierne, selv om det mener det ikke har gjort noe ulovlig, sier advokat Harald Stabell, som forsvarer Oslo universitetssykehus, til NTB.

Sykepleierne måtte ta opp store og dyre lån for å betale for bistanden de fikk til å søke arbeidstillatelse, skaffe seg bolig og søke jobber. Den gjelden sliter de med fortsatt, til tross for at formidlerne – et ektepar som er straffedømt for å ha utnyttet sju filippinere på denne måten – og sykehuset er dømt til å betale dem erstatning.

Sykehuset er dømt for medvirkning til utnyttelse av tre filippinske sykepleiere.

– Denne saken har skapt store økonomiske problemer for dem. Derfor velger sykehuset å betale erstatningen, selv om saken er anket til Høyesterett, sier Stabell.

Tok 300.000 i forbrukslån

Landets øverste domstol har satt av to dager til behandling av saken. Det er første gang bestemmelsen om utilbørlig utnyttelse i utlendingsloven blir behandlet her.

Saken handler om et ektepar som hentet sju sykepleiere fra Filippinene og formidlet tre av dem til Oslo universitetssykehus. For dette krevde paret så mye betalt at sykepleierne måtte ta opp 300.000 kroner i forbrukslån for dekke kravene.

Borgarting lagmannsrett konstaterte at sykepleierne var i en tvangssituasjon, og dømte ekteparet til ett år og tre måneders fengsel. Sykehuset fikk en foretaksstraff på 1 million kroner for grovt uaktsomt å ha medvirket. Retten mente sykehuset burde skjønt at det kunne dreie seg om en utnyttelsessituasjon og at det derfor skulle ha gjort underspøkelser for å bringe på det rene om det hadde seg slik.

Alle tre parter ble dømt til å betale erstatning til sykepleierne.

Uenig med lagmannsretten

– Sykehuset er uenig med lagmannsretten i at det har opptrådt grovt uaktsomt. Og uansett mener vi at det ikke skulle ha vært idømt foretaksstraff, sier Stabell.

Selve skyldspørsmålet er avgjort, så det er hvordan retten har forstått loven som skal prøves for Høyesterett. Ekteparet har på sin side anket over både lovanvendelsen og straffeutmålingen. Det sentrale spørsmålet i saken er om ekteparet tok seg for godt betalt for tjenestene de ytet sykepleierne. Det er her den påståtte utnyttelsen foreligger, mener påtalemyndigheten.

Påtalemyndigheten har anket over straffeutmålingen for både ekteparet og sykehuset. Da saken gikk for lagmannsretten, la aktor ned påstand om halvannet års fengsel for ekteparet, og en foretaksbot på 3,6 millioner kroner for sykehuset.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag