Gå til sidens hovedinnhold

Oslolosen skal redde miljøet

Med Oslolosen på laget skal Renholdsetaten få ungdom i alderen 18 til 30 år til å resirkulere mer.

OSLO: Ungdom kommer jo hit og klager; faen til møkkaby. Ja, sier jeg, det er en møkkaby og det skal det være også, og det er takket være dere at dette fortsetter å være en møkkaby. Så sorter, ja for guds skyld, men ikke overdriv, for dette skal være en jævla skitten, møkkete, men faen til vakker by, sier Oslolosen, alias Harald Eia, som nettopp har påtatt seg oppgaven å fronte Renholdsetatens nye kampanje.

Denne ble lansert på minigjenbruksstasjonen i Sofienbergparken i dag.

Kildesortering

Bakgrunnen for kampanjen er en undersøkelse som viser at 97 prosent av alle unge under 30 år mener det er viktig eller svært viktig å kildesortere. Samtidig er ikke de yngre noe flinkere enn de eldre til å kildesortere.

Vi ønsker å oppnå økt fokus på gjenvinning i Oslo og vi har vært så heldige å få med oss Oslolosen, elle Renovasjonslosen som vi kaller han, sier fungerende informasjonssjef Cecilie Johansen i Renholdsetaten.

Kampanjen skal nå sendes på kino, på radio og på byens busser og trikker.

Gjør din del av jobben

Blant de nye tiltakene er flere minigjenbruksstasjoner rundt om i byen og forsøk med plast- og matavfallsgjenvinning i enkelte deler av byen fra høste 2009.

Nå kan folk gå hit og levere avfallet sitt, i stedet for å bruke bilen for å kjøre ut av Oslo for å levere avfallet. Det er viktig at innbyggerne gjør sin del av jobben, så skal vi gjøre vår del ved å sørge for at tilbudene blir enda bedre fremover, sier Cecilie Johansen.

Virkemiddel mot arbeidsledighet

Oslolosen er en utømmelig kilde til kunnskap om Oslo, og om opphavet til kildesortering.

Jeg skal snakke litt om kildesortering. Dette starte jo tidlig, allerede på 30-tallet. På grunn av arbeidsledighet ble det satt i gang såkalt nødsarbeid. Det var viktig at dette ikke skulle konkurrere med annen virksomhet. Derfor skulle dette være arbeid uten hensikt, som man sa. De arbeidsledige ble sendt til Sognsvann for å bære vann fra den ene enden av vannet til den andre. Og så ble de sendt opp på dynga for å sortere søppel, dette hadde ikke noe med miljøtiltak å gjøre, det handla bare om å sortere alfabetisk, sier Oslolosen.

(Saken fortsetter under videoen)

Stiller lojalt opp

Når Oslolosen får spørsmål om hvordan det er å være renholdslos, tenner han på alle pluggene:

Faen til frekkaseri. Jeg er ikke noen Renovasjonslos. Jeg stiller meg til disposisjon for Oslo kommune. Jeg er lønna, jeg har blitt misbruk og nå blir jeg lønna av Oslo kommune, så det går opp i opp. Jeg synes personlig at dette skille mellom søppel og vanlig er noe forbanna tull. Men jeg stiller lojalt opp når Oslo kommune spør meg om å være med på noen av de galematiasprosjektene sine, sier han.

På hjemmesiden til Renovasjonslosen kan du finne flere påfunn og «fakta» om kildesortering.

Reklame

Siste sjanse: Halv pris på alt fra Comfyballs