OSLO RÅDHUS (Nettavisen): Fra og med tirsdag klokka 12 forbyr Oslo kommune private sammenkomster med flere enn ti personer. Samtidig ber de servingsstedene registrere alle sine gjester. Byrådsleder Raymond Johansen (Ap) kommer også med en sterk formaning til folk om å bruke munnbind i kollektivtrafikken.

Innstrammingen kommer etter at Oslo den siste uka har sett en tredobling i smitte sammenliknet med de tre foregående ukene. Hovedstaden har nå det høyeste smitteantallet siden juni.

- Sist uke hadde vi 306 smittede her i byen. Det er et høyt tall. Denne utviklingen må vi stoppe, og vi må gjøre det nå. Hvis utviklingen fortsetter slik, må vi igjen innføre strengere tiltak, sa byrådslederen på en pressekonferanse mandag ettermiddag.

- Ganske harde i klypa

På spørsmål fra Nettavisen om han som byrådsleder ikke burde være hardere i klypa allerede nå, svarer Johansen slik:

- Vi er ganske harde i klypa når vi begrenser sammenkomster ned til ti. Vi innfører dette med registrering av gjester på serveringssteder. Vi gir folk og bransjen en god anledning til å tenke seg om. Så kommer vi raskt tilbake med tiltak dersom vi ser at ting ikke skjer.

Johansen sa på pressekonferansen at Oslo kommune har mye bedre kontroll nå enn da smittetallene sist var så høye.

- Vi har mye bedre kontroll over situasjonen nå. Testkapasiteten er økt. Vi tester rundt 10.000 personer i uka, sa Johansen og sa at kunnskapen om hvordan viruset smitter også har økt.

Han sammenlignet med situasjonen i april og sa Oslo kommune ikke har rykket tilbake til start.

Klar beskjed om munnbind

Fra før har Oslo kommune bedt folk bruke munnbind i trengselen på t-bane, buss og trikk, men byrådslederen er ikke fornøyd:

- Skal du reise med kollektivtransport, ber vi deg innstendig om å bruke munnbind. Ikke se an om det er mye folk. Ta på deg munnbind før du går om bord. Munnbind beskytter når meteren ikke kan overholdes. Det gjelder på kjøpesenteret, på matbutikken eller hvor det skulle være, sa Johansen.

Sendte ut SMS til alle innbyggerne

Før pressekonferansen sendte Oslo kommune ut en SMS til alle innbyggerne med en oppfordring om å følge de generelle smittevernreglene:

«Oslo trenger din hjelp. Hold 1 meter avstand. Bruk munnbind ved trengsel. Syk? Bli hjemme. Unngå buss, trikk og bane hvis mulig. Gjør det for Oslo», lød oppfordringen i tekstmeldingen som gikk ut ved 13-tiden.

Nyhetsstudio: Siste nytt om koronapandemien

Kort tid etter kom altså varslet om ytterligere tiltak for å begrense koronasmitten:

- Jo dårligere hver og én av oss er på å følge smittevernreglene, jo hardere kommer pandemien til å ramme samfunnet, sa Johansen på pressekonferansen.

Dette er de nye smittetiltakene

Fra og med tirsdag klokka 12, gjelder det nye forbudet i Oslo mot å samles med mer enn ti personer i private sammenhenger. Forbudet gjelder i to uker framover.

- De neste dagene vil vi også vurdere å innføre et forbud på arrangementer innendørs for mer enn 50 personer, sa byrådslederen.

Den nye oppfordringen om bruk av munnbind anbefaler alle om å ha munnbind lett tilgjengelig, ikke bare i kollektivtransporten. Munnbindet skal brukes ved trengsel og når man ikke kan holde en meters avstand, skriver byrådet på sine nettsider.

- Ikke se an om det er mye folk, ikke anta at det går greit, ikke stikk nesa inn i trikken for å se. Ta på deg munnbind når du går på, sa byrådslederen.

Oslos serveringssteder får videre beskjed om å føre lister over besøkende, med kontaktinformasjon, dette for at kommunen lettere skal kunne spore smitte.

- Dette gjelder alt fra puber til kafeen på Ikea, sa byrådslederen.

Personvernet må ivaretas og opplysningene slettes når smittefaren er over, skriver byrådet på kommunens nettsider.

Håper på løsning i busstreiken

En pågående busstreik har skapt en ekstra bekymring for økt trengsel på trikk og bane.

- Er det egoistisk av bussjåførene å streike nå?

- Eller du kan si det er egoistisk av motparten å ikke innfri kravene, svarer Johansen og utdyper overfor Nettavisen.

- Det er helt lovlige forhandlinger. Jeg som byrådsleder i Oslo håper de finner fram til en løsning, slik at vi unngår for mye trengsel i Oslo.

Høyt smittetrykk i samtlige bydeler

Byrådet i Oslo rykket ut med nye smitteverntiltak etter nedslående tall om smittetrykket i hovedstaden. Samtlige 15 bydeler i Oslo har nå et smitteomfang på over 20 smittede per 100.000 innbyggere siste 14 dager. I tre bydeler ligger tallet over 100.

Fredag var bydel Gamle Oslo alene av bydelene i Oslo om å ha smittetall på over 100 nye smittetilfeller per 100.000 innbyggere siste 14 dager. Mandag har bydelen fått selskap av St. Hanshaugen og Sagene.

Fredag ble det meldt om 54 nye tilfeller, lørdag var det 40 og søndag var det meldt om 22.

Mandag viser altså tallene at ingen bydeler i Oslo har insidenstall på under 20 smittede per 100.000 innbyggere siste 14 dager. Det er indikatoren norske myndigheter har brukt blant annet i vurderingen av reiseråd og karantenefritak til land og regioner i Europa. Land og regioner med smittetrykk over 20 per 100.000 innbyggere har vanligvis havnet på rød liste med karanteneplikt.

Nå viser altså smittekartet i Oslo «rødt» nivå i samtlige bydeler.

Sjekk helseetatens koronatall her

Søndag meldte også bydel Vestre Aker om at den hadde registrert over 20 smittede per 100.000 innbyggere siste 14 dager, melder Dagbladet.

Bydel Gamle Oslo, St. Hanshaugen og Sagene er hardest rammet med over 100 smittede per 100.000 innbyggere. Insidens-tallet for Gamle Oslo er nå 126,1.