RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Oslos kinodirektør går av

Sist oppdatert:
Oslo kinematografers store kvinne, Ingeborg Moræus Hanssen, sa hun ville bli til hun var 90, men ved nærmere ettertanke går hun av nå da hun har fylt 67.

Ingeborg Moræus Hanssen slutter 1. desember etter 25 år i Oslo kinematografer, de 12 siste som direktør.

Markant leder
Moræus Hanssen rundet 67 år i september. Styret i Oslo kinematografer sier de tar Moræus Hanssens beslutning til etteretning.

Ingeborg Moræus Hanssen har vært en markant, klar og til tider omstridt leder av Oslo-kinoene. Hun har ikke lagt fingrene imellom når det har vært filmer hun mener ikke passer på kinoen hennes, og hun er nok den eneste europeiske kinodirektøren den store regissøren David Cronenberg (kinoaktuell med «A History of Violence») vet navnet på.

Cronenberg havnet i debatt med Oslos kinosjef i forbindelse med at hun nektet å sette opp hans film «Crash». Filmen handlet om mennesker som tente seksuelt på bilkrasj.

Kritiserte Ullmann
Moræus Hanssen huskes også for sine uttalelser om at Liv Ullmanns film «Troløs» var for privat. Men mest av alt huskes den fargerrike lederen for at hun satte Oslo-kinoene og filmen på kartet.

Moræus Hanssen har vært en sterk pådriver for det hun har kalt «den lille filmen», og særlig kanskje fransk film. Hun har flere ganger uttalt seg kritisk til den voldsomme kommersialiseringen, og har klart gitt uttrykk for den vanskelige balansen mellom å være en viktig kulturformidler samtidig som man skal tjene mye penger.

Når hun slutter, blir Cecilie Trøan, som i dag er nestleder, konstituert direktør. Kinematografene er i gang med å lete etter en ny direktør.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere