Gå til sidens hovedinnhold

«Oss nordmenn» og «de utlendingene»

Oslo har med tiden blitt en by hvor nye kulturer skal tre inn i det norske samfunnet. Martine og Harmeet som har vokst opp i den multikulturelle bydelen Søndre Nordstrand kan fortelle at denne utviklingen også fører med seg utfordringer som handler om misforståelser og fordommer.

SØNDRE NORDSTRAND: Harmeet Kaur (18) og Martine Lindtun Nævra (18) har begge vokst opp i den multikulturelle bydelen Søndre Nordstrand. De har erfart mye om toleranse og respekt ved å vokse opp i et miljø med flere kulturer på tvers av hverandre.

Martine føler at det ofte blir snakket om «oss og dem». Selv om man kanskje er interessert nok til å spørre en fra en annen kultur om hvordan de gjør forskjellige ting, er det sjeldent at man faktisk tar del i andres kultur, både i hverdagen og ved høytider.

– Man hører ofte om «oss» nordmenn og «de» utlendingene, når realiteten er at utlendingen er tredje eller fjerde generasjons nordmann i Norge, som snakker like flytende norsk som enhver nordmann.

Ut av den norske boblen

- Et multikulturelt samfunn gjør Oslo til en mer internasjonal by med impulser fra andre deler av verden, spesielt siden arbeidsinnvandringen på 70-tallet. Da med tanke på endringer i for eksempel norske matvaner, populærkultur, (fra USA for det meste) osv. Man kommer ut av den norske boblen og ser verdensperspektivet, sier Harmeet.

Martine forteller at hun personlig har lært utrolig mye om toleranse og respekt ved å vokse opp i et flerkulturelt miljø.

- Man får definitivt et bredere syn på verden, og annerledes innsikt enn mange andre gjør når det for eksempel gjelder konflikter i verden, eller nyheter generelt.

Kunnskap dreper fordommer

Det er stor enighet om at en av de største utfordringene å jobbe med i et multikulturelt samfunn, er fordommer som skyldes at vi ikke har nok kunnskap om hverandre. Dette er noe av det Antirasistisk Senter jobber med å forbedre.

Fida Jeries Baarli BILDE: Fida Jeries Baarli ved Antirasistisk senter (Foto: www.antirasistisk-senter.no)

- Det er viktig at man lærer seg å kjenne til andre kulturer og da skal man selvfølgelig velge om man liker denne kulturen eller ikke. Jeg synes det er viktig å si fra om ting man ikke liker og man skal ikke være redd til å si hva man synes. Men det er viktigere å si det på en riktig måte uten å bruke ord som kan være sårende eller nedlatende, forteller Fida Jeries Baarli på vegne av Antirasistisk senter.

Jeg er også norsk

Høsten 2012 startet Antirasistisk Senter en kampanje med navn «Jeg er også norsk!».

Jeg er også norsk

PÅ NETT: På antirasistisk senter sin hjemmeside kan du lese mer om deres arbeid for et kulturelt mangfoldig og sosialt rettferdig samfunn. (Foto: Pauline Skjerven)

Med dette ønsket de å skape en debatt om hvem som kan kalle seg norsk.

- Nordmennene som stiller opp for kampanjen representerer dagens Norge og har alle meninger om hva det vil si å være norsk, skriver Antirasistisk Senter på deres hjemmeside antirasistisk-senter.no

Martine opplever at mange nordmenn som ikke er etnisk norske, engasjerer seg i å væremed på det typiske norske tingene. Dette er f.eks. å gå på ski eller å gå i 17. mai-tog.

- Jeg synes det er spesielt spennende med dem som feirer jul fordi det er blitt en norsk tradisjon, ikke fordi de er kristne. Det er jo også gøy når man hører om hva slags julemat folk fra andre kulturer spiser på julaften og hvordan de tar med seg sine matvaner fra andres siden av verden, til lille Norge.

LES MER FRA UNGDOMSREDAKSJONEN HER!

Reklame

Er dette årets beste påskeegg?