RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: Maxim Zmeyev (Reuters)

OSSE: – Flyvrakrestene er tuklet med

Sist oppdatert:

Store vrakrester etter Malaysia Airlines-flyet har blitt kuttet i og ser annerledes ut enn da OSSEs observatører først så dem, sier organisasjonen.

Det sier talsmann Organisasjonen for sikkerhet og samarbeid i Europa (OSSE) Michael Bociurkiw til BBC.

Observatørene har vært i Ukraina siden april. De var de første internasjonale observatørene som kom til stedet der Malaysia Airlines-flyet styrtet torsdag forrige uke.

Flere dager senere fikk internasjonale fly- og identifiseringseksperter tilgang til området. Mange har fryktet at de prorussiske separatistene som kontrollerer området, kan ha endret bevismateriale i tiden mellom flystyrten og ekspertenes ankomst.

Ukraina og flere vestlige land sier flyet ble skutt ned, trolig av en bakke-til-luft-rakett som de prorussiske separatistene i området skal ha fått fra Russland. Russland på sin side har antydet at ukrainske styrker har skylden for flyulykken.

Mandag kveld overleverte de prorussiske separatistene ferdsskriveren og taleregistratoren – de såkalte svarte boksene – til malaysiske myndigheter. De malaysiske granskerne sier de svarte boksene ser ut til å være i god behold.

OSSE sier tirsdag at de forlenger mandatet i Ukraina med et halvt år.

Informasjonskamp mellom Russland og Vesten

Moskva (NTB): Mens amerikanerne får høre at prorussiske separatister sto bak, har russiske TV-seere fått helt andre forklaringer på flykatastrofen i Øst-Ukraina.

I USA har utenriksminister John Kerry fortalt at bevisene peker mot at opprørere skjøt ned flyet med våpen fra Russland.

I Russland startet spekulasjonene om et attentat mot Vladimir Putin raskt, melder nyhetsbyrået AP. Presidenten hadde fløyet over Øst-Europa kort tid før styrten, og russiske medier har vist til at Malaysia Airlines' logo ligner den russiske trikoloren av rødt, hvitt og blått.

Det er fremmet anklager om at ukrainerne hadde plassert raketter i nærheten, og det er nevnt at et ukrainsk fly kan ha stått bak en nedskyting. Opprørere er ifølge AFP blitt sitert på at det er snakk om en «provokasjon fra Kiev».

Andre russiske medier spør hvorfor passasjerflyet ble ført inn over et konfliktområde. Andre igjen har nevnt muligheten for at Kiev iscenesatte styrten slik at Vesten skulle gripe inn militært. Felles er at mulig russisk medansvar ikke nevnes.

– Staten som kontrollerer dette territoriet, bærer hovedansvaret for denne forferdelige tragedien, sier Putin ifølge AP.

– Vi må ikke bare beskytte oss mot raketter, men mot løgner og propaganda, er svaret fra den litauiske utenriksministeren Linas Linkevičius


Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere