RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Ost er ikke alltid ost

(Melk.no)
Sist oppdatert:
Lær hva slags ost du egentlig bruker i matlagingen.

(SIDE2): Daglig leder i Opplysningskontoret for Meieriprodukter (Melk.no), Ida Berg Hauge, vil informere forbrukerne hva slags ost de egentlig kjøper.

Erstatningsost
Det er forskjell på analog ost og vanlig ost.

Analog ost betyr «i stedet for ost», og man har ikke anledning til å bruke ostenavnet på pakningen. Derfor erstattes ost med navn som «topping», «revet økonomiblandet» og lignende. Den analoge osten tilsettes aroma og farge for å ligne ekte ost, men det er vanskelig å se på pakningen om osten er analog eller ekte.

- Dette kan få forbrukerne til å tro at de kjøper ekte ost når det i realiteten er en erstatningsost, forteller Berg Hauge.

Les mer fra side2 her!

Lær forskjellene
Neste gang du kjøper ost, ta en ekstra titt på navnet og innholdsfortegnelsen på produktet.

Dersom noe av melkefettet er fjernet og erstattet med annet fett, kan produktet i henhold til definisjonene i osteforskriften ikke kalles en ost. Det er en analog ost dersom det er vegetabilsk olje i innholdsfortegnelsen og ost ikke er nevnt på emballasjen.

Videre på innholdsfortegnelsen vil du se at det er snakk om flere ulike oljetyper som for eksempel palmekjerneolje, palmeolje eller herdet rapsolje.

Vil informere
I og med at den analoge osten tilsettes aroma og farge for å likne ekte ost, er det lett å tro at man kjøper ost når det egentlig er en analog ost. Det er påbudt å ha en varebetegnelse.

En varebetegnelse er påbudt vil kunne fortelle om produktet er ost, eller om det er noe annet. Men foreløpig må forbruker selv være oppmerksomme, fordi merkingen ikke er så intuitiv.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere